Рецепт шафранової паски на Великдень

Рецепт шафранової паски на Великдень
3.7
(12)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 650-700 г борошна
  • 250 мл молока
  • 200 гр вершкового масла (можна замінити маргарином)
  • 5 яєць (тільки жовтки)
  • 150 гр цукру
  • 50 гр свіжих дріжджів (8-10 гр сухих дріжджів)
  • 50 гр родзинок 
  • 50 гр мигдалю (можна замінити іншими горіхами)
  • 50 гр цукатів
  • 2 ст. рому чи коньяку
  • 2 ч. л. ванільного цукру
  • щіпка шафрану або 1/3 ч.л. меленого шафрану

Рецепт приготування страви:

  1. Шафран всипати в невелику ємність (прянощі потрібно ретельно розтерти, мелений шафран розтирати не потрібно) і залити гарячою водою (3 ст.л.).
  2. Залишити шафран остигати на час приготування дріжджової опари.
  3. Молоко підігріти до 35-40С, додати цукор, дріжджі та ретельно перетерти або збовтати вилкою до повної однорідності.
  4. Просіяти через сито до молочної суміші близько 200 г борошна і перемішати до однорідності.
  5. Накрити миску легким і вологим рушником, залишити на півгодини при температурі 30С.
  6. Жовтки відокремити від білків і залишити цей час (25-30 хвилин) при кімнатній температурі.
  7. Потім всипати до них цукор з ванільним цукром і збити міксером на високій швидкості до утворення пишної та світлої кремоподібної маси.
  8. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі і остудити до теплої температури.
  9. Підмішати жовтковий крем у тісто, додати шафран із водою, в якій він настоявся та перемішати до однорідного кольору.
  10. Влити розтоплене масло і ще раз перемішати.
  11. Просіяти через сито борошно, що залишилося (приблизно 450-500 гр), поступово ввести її в дріжджову опару. безперервно її помішуючи.
  12. Вимісити однорідне тісто, накрити його легким і вологим рушником або харчовою плівкою, відправити в тепле місце (30-35С) на годину.
  13. Тим часом приготувати добавки до шафранової паски.
  14. Горіхи очистити від шкаралупи чи шкірки, порубати ножем чи комбайном на дрібні шматочки і злегка обсмажити на сухій сковороді до золотистого відтінку.
  15. Родзинки залити гарячою водою і залишити на 20-30 хвилин. Потім злити воду і просушити родзинки на серветці. Цукати нарізати невеликими шматочками.
  16. Додати горіхи з родзинками, ромом і цукатами в дріжджове тісто і добре вимісити його.
  17. Накрити тісто рушником/плівкою і залишити для підняття вдвічі на півгодини-годину в теплі.
  18. Формочки для випікання паски змастити жиром або шматочком вершкового масла, розкласти по них тісто (не більше, ніж на 1/3 від усього об'єму тіста).
  19. Залишити формочки з тістом на півгодини при температурі 30-35С для підйому, розігріти духовку до 180С.
  20. Переставити формочки з тістом на деко і відправити його в розігріту духову шафу.
  21. Випікати шафранові паски до рум'яного верху приблизно 30-40 хвилин в залежності від розмірів форми.
  22. Вийняти форми з духовки і залишити на півгодини для охолодження, вийняти паски з форм і повністю остудити.
  23. Охолоджені паски на жовтках з шафраном покрити глазур'ю, посипати кондитерськими прикрасами і дати глазурі повністю охолонути. Приємного чаювання!

Цей рецепт шафранової паски - чудовий вибір для святкування Великодня. Додавання шафрану, родзинок, цукатів та горіхів робить цю паску дуже ароматною та смачною. До того ж, приготування паски може стати цікавим варіантом сімейної діяльності, де всі члени сім'ї зможуть долучитися до процесу та насолодитися результатом. Не забувайте, що головне в цьому святі - об'єднання близьких та насолодження спільним святкуванням.