Рецепт рогаликів зі згущеним молоком на кукурудзяному маслі
Кухня
Інгредієнти:
- 550 гр борошна
- 220 мл молока (+ 30 мл молока для змащення рогаликів)
- 150 гр вареного згущеного молока
- 100-120 гр цукру
- 50 мл кукурудзяного масла (можна замінити соняшниковою без запаху)
- 2 яєчні жовтки (+ 1 жовток для змащування виробів)
- 2 ст. вершкового масла
- 1 ч. л. тертої цедри лимона
- 7 гр сухих дріжджів
- + цукор, мак або кунжут для посипання
Рецепт приготування страви:
- У невеликій ємності змішати дріжджі з 1 ст.л. борошна, 1 ст.л. цукру, влити по черзі 5 ст. теплого молока (35-40С), ретельно вимішуючи після кожної ложки. Накрити ємність серветкою або харчовою плівкою та залишити на 15 хвилин у теплі.
- Через зазначений час додати в опару, що піднялася, яєчні жовтки, підмішати половину борошна і добре перемішати. Молоко, що залишилося підігріти до 40С, влити в тісто і ретельно перемішати. Поступово ввести борошно, що залишилося, всипати цукор, терту цедру лимона і вимісити майже до однорідності.
- Ближче до кінця замісу додати вершкове масло, що підтануло, кімнатної температури, перемішати. Влити кукурудзяне (або іншу рослинну) масло і ретельно вимісити тісто руками, розтягуючи його в різні боки та складаючи (не менше 5 хвилин). Накрити його легким і вологим рушником або харчовою плівкою та залишити у теплі (30С) на годину.
- Через вказаний час змастити стіл дуже тонким шаром рослинної (бажано кукурудзяної) олії та викласти на нього тісто. Розкатати його в тонкий пласт, завтовшки до 1 см і вирізати трикутники з основою близько 7 см і по 10 см сторонами.
- Покласти на середину основи трикутника по 1 ч. л. вареного згущеного молока (можна просто посипати цукром, покласти часточку шоколаду або повидло/джем) і згорнути його в рулетик у напрямку до верхівки трикутника. Деко змастити кукурудзяною/соняшниковою олією або застелити пергаментним папером, перекласти на нього вироби.
- Залишити рогалики підніматися на півгодини у теплому місці. Духовку розігріти до 180С. У невеликій ємності змішати жовток з молоком, збовтати вилкою до однорідності і змастити поверхню рогаликів, посипати цукром, маком або кунжутом.
- Випікати рогалики зі згущеним молоком при вказаній температурі близько півгодини до рум'яності. Вийняти деко і залишити як мінімум на 15 хвилин остигати. Готові дріжджові здобні рогалики смачні як у теплому вигляді з холодним молоком, так і в охолодженому з ароматним чаєм. Смачного!
Цей рецепт можна варіювати, використовуючи інші начинки замість згущеного молока, наприклад, повидло, джем або нарізаний шоколад. Крім того, можна експериментувати з додаванням інших інгредієнтів, наприклад, ванільного екстракту або кориці, щоб надати рогаликам нового смаку.