Пасхальна булка у формі вінка: рецепт з секретом м'якості
Кухня
Інгредієнти:
- ~ 900 гр борошна
- 350 мл молока
- 3 яйця
- 150 гр цукру (для начинки)
- 100 гр вершкового масла (+ 100 гр для начинки)
- 50 гр свіжих дріжджів
- 1 ст. цукру (для тіста)
- 1-1,5 ст. меленої кориці
- 1/4 ч. л. солі
Рецепт приготування страви:
- Цукор з'єднати в невеликій мисочці з дріжджами та розтерти вилкою, влити близько 350 мл теплого молока (до 40С) і знову розтерти. Залишити дріжджову опару в теплому місці на 15-20 хвилин до появи пінної "шапочки" на поверхні.
- В окрему миску просіяти через сито борошно з сіллю, розмішати і зробити в центрі поглиблення. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, остудити до теплої або кімнатної температури. Яйце вбити в невелику ємність і збити вилкою до однорідності.
- Влити в центр сухої суміші збите яйце, розтоплене масло і перемішати. Потім додати дріжджову опару в тісто і ще раз вимішати. Накрити миску з тістом легким кухонним (злегка вологим) рушником, залишити в теплому місці на півтори години.
- Вершкове масло для начинки нарізати невеликими шматочками і залишити на півгодини в кімнатній температурі, щоб воно підтануло. Потім збити його міксером на високих оборотах до пишноти. Не зупиняючи збивати, всипати по ложці весь цукор, а потім корицю і змішувати ще пару хвилин на високій швидкості.
- Розкатати дріжджове тісто, що піднялося, на столі, присипаному борошном, в тонкий пласт близько 1 см завтовшки. Поступово змастити тісто, що розкаталил, 2/3 масляного крему і згорнути пласт з начинкою в рулет.
- Гострим ножем розрізати рулет уздовж на дві рівні частини (не дорізати до кінця біля основи рулету на 3-4 см). Згорнути з двох частин рулету плетінку (просто переплести обидві частини між собою), згорнути з "коси" коло, з'єднати і защипати краї кола.
- Залишити великодні булки підніматися на півгодини в теплому місці. Потім змастити поверхню тіста кремом, що залишився з цукром і корицею, розігріти духовку до 180С і застелити деко пергаментним папером. Перекласти вінок з дріжджового тіста на деко і відправити його в розігріту духову шафу.
- Випікати великодні булки в межах години до рум'яної скоринки. Якщо верх сильно підгорає, а всередині виріб ще не готовий (перевірити можна проткнувши булку зубочисткою) – накрити поверхню пирога фольгою і випікати до готовності.
- Вийняти деко з духовки і залишити булку охолоджуватися як мінімум на 20-30 хвилин. Готовий вінок із дріжджового тіста смачний навіть після повного охолодження, бажано подавати з теплим молоком. Смачного!