Рецепт: Пиріг із аґрусом "Феєрверк"
Кухня
Інгредієнти:
Пісочне тісто для пирога з аґрусом:
- 250 гр борошна
- 120-130 гр вершкового масла
- 100 гр цукру
- 1 яйце
- 1/3 ч.л. солі
Сметанний крем для пирога Феєрверк:
- 200 гр сметани 20%
- 100 гр цукру
- 2 яйця
- 2 ст.л. борошна
- 5 гр ванільного цукру
- 400 гр свіжого або розмороженого аґрусу
Рецепт приготування страви:
- Борошно просіяти через сито разом із сіллю в миску і розмішати, у центрі зробити заглиблення. Вершкове масло натерти на крупній тертці, додати до борошняної крихти і розтерти руками до отримання консистенції тіста, що нагадує маслянисту крихту.
- Вбити до отриманої суміші сире яйце, ретельно вимішати і зібрати тісто в грудку. За необхідності можна влити ще 1-2 ст.л. крижаної води, щоб тісто зібралося в кулю. Обернути кулю тіста пакетом або харчовою плівкою і відправити в холодильник на півгодини.
- Аґрус очистити від хвостиків, листя і сміття, скласти в друшляк і ретельно промити під струменем прохолодної води. Дати воді повністю стекти, а ягодам просохнути.
- Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла, духовку розігріти до 180С. Яйця вбити в миску, додати борошно, цукор і збити виделкою або вінчиком до однорідної конситенції (борошно бажано просівати через сито, щоб не утворилися грудочки).
- Вимішувати яєчну масу виделкою/вінчиком, додати сметану і ванільний цукор. Тісто укласти у форму, рівномірно розподілити його по всьому дну, сформувати з тіста високі бортики.
- Зверху на дно з тістом викласти ягоди аґрусу, залити їх сметанним кремом і відправити в розігріту духову шафу. Випікати пиріг із аґрусом і сметанною заливкою протягом півгодини за вказаної температури.
- Вийняти форму, накрити її легким рушником і залишити до повного охолодження. Після охолодження можна нарізати пиріг порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!