Рецепт: Пиріг із аґрусом "Феєрверк"

Рецепт: Пиріг із аґрусом "Феєрверк"
4.8
(14)
Метод: В духовці
Підійде: Ланч, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочне тісто для пирога з аґрусом:

  • 250 гр борошна
  • 120-130 гр вершкового масла
  • 100 гр цукру
  • 1 яйце
  • 1/3 ч.л. солі

Сметанний крем для пирога Феєрверк:

  • 200 гр сметани 20%
  • 100 гр цукру
  • 2 яйця
  • 2 ст.л. борошна
  • 5 гр ванільного цукру
  • 400 гр свіжого або розмороженого аґрусу

Рецепт приготування страви:

  1. Борошно просіяти через сито разом із сіллю в миску і розмішати, у центрі зробити заглиблення. Вершкове масло натерти на крупній тертці, додати до борошняної крихти і розтерти руками до отримання консистенції тіста, що нагадує маслянисту крихту.
  2. Вбити до отриманої суміші сире яйце, ретельно вимішати і зібрати тісто в грудку. За необхідності можна влити ще 1-2 ст.л. крижаної води, щоб тісто зібралося в кулю. Обернути кулю тіста пакетом або харчовою плівкою і відправити в холодильник на півгодини.
  3. Аґрус очистити від хвостиків, листя і сміття, скласти в друшляк і ретельно промити під струменем прохолодної води. Дати воді повністю стекти, а ягодам просохнути.
  4. Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла, духовку розігріти до 180С. Яйця вбити в миску, додати борошно, цукор і збити виделкою або вінчиком до однорідної конситенції (борошно бажано просівати через сито, щоб не утворилися грудочки).
  5. Вимішувати яєчну масу виделкою/вінчиком, додати сметану і ванільний цукор. Тісто укласти у форму, рівномірно розподілити його по всьому дну, сформувати з тіста високі бортики.
  6. Зверху на дно з тістом викласти ягоди аґрусу, залити їх сметанним кремом і відправити в розігріту духову шафу. Випікати пиріг із аґрусом і сметанною заливкою протягом півгодини за вказаної температури.
  7. Вийняти форму, накрити її легким рушником і залишити до повного охолодження. Після охолодження можна нарізати пиріг порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!