Рецепт приготування медового квасу
Кухня
Інгредієнти:
- 10 л чистої води
- 800 гр бородинського хліба (2 буханки)
- 300-400 гр цукру
- 50 гр родзинок
- 2 ст.л. меду
- 2 ч.л. сухих дріжджів
Рецепт приготування страви:
- Духовку розігріти до 200/220С. Кожен бородинський хліб розрізати вздовж на дві рівні частини. Кожну четвертинку нарізати впоперек скибочками близько 1 см завтовшки і викласти одним шаром на деко. Якщо весь хліб не вміщається в один шар, значить потрібно запекти спочатку один буханець, а потім другий
- Відправити деко в розігріту духову шафу. Готувати сухарі для медового квасу приблизно 15 хвилин, щоб вони почали чорніти. Щойно скоринка почала чорніти, вийняти деко і перекласти сухарі на окрему тарілку.
- На деко викласти наступну партію хліба і також спекти її до легкого почорніння. У невеликій посудині з'єднати мед із 3 ст.л. чистої води й ретельно розтерти до однорідної консистенції. Додати сухі дріжджі й гарненько розмішати.
- Сухарі остудити і скласти в глибоку каструлю, засипати їх цукром і родзинками. Рівномірно залити сухарі медовою сумішшю, а потім водою. Накрити каструлю марлею або легким рушником (вологим) і залишити в теплому місці настоюватися.
- Медовий квас має бродити близько 2-3 діб. Періодично пробувати квас на готовність, щоб він не перебродив. Через зазначений час зняти марлю/рушник і відокремити в окрему банку або миску приблизно 0,5 кг набряклого хліба з родзинками. Це закваска до наступного квасу. Якщо ви цей медовий напій більше робити не збираєтеся, хліб збирати не обов'язково.
- Решту процідити через 3 шари марлі, гарненько видавити з м'якоті хліба всю рідину. Щільно закрити ємності з квасом кришками. Залишити хлібний квас із медом на добу в холодильнику. Потім можна вийняти медовий квас із холодильника і подавати до столу.
- Зберігається медовий квас близько 2 тижнів у холодильнику. При наступному приготуванні квасу, можна зменшити кількість інгредієнтів (крім води) удвічі, а замість дріжджів додати закваску від минулого квасу.
Цікаві факти про квас:
- Квас має багату історію, що сягає тисяч років тому. Він вважається одним із найдавніших алкогольних напоїв.
- Україна має довгу традицію в приготуванні квасу з використанням різних інгредієнтів, таких як хліб, ягоди, фрукти і трави.
- Квас є популярним напоєм у багатьох країнах Східної Європи та Балтії. Його часто подають як освіжаючий напій у спекотні літні дні.