Рецепт приготування катику
Кухня
Інгредієнти:
Закваска для катика:
- 200 мл молока
- 1,5 ст.л. сметани 20-30%
Домашній катик:
- 2 л молока 3-4%
- 200 гр закваски для катика
- + буряк або вишня - за бажанням
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування закваски для домашнього катика. Молоко підігріти до теплої температури (близько 40С). Додати в ємність із молоком сметану та ретельно розмішати. Залишити закваску для катика на 24 години в теплі (в ідеалі - 40С).
- Через зазначений час влити молоко в товстостінну каструлю і поставити на вогонь. Після закипання зменшити вогонь так, щоб молоко тільки злегка колихалося. Варити молоко на слабкому вогні, помішуючи, до випаровування близько 1/3 від загальної кількості.
- При цьому якомога частіше помішувати його, щоб воно не пригоріло. Проварене молоко процідити через марлю, складену в два-три рази. У марлі мають залишитися невеликі згустки та пластівці. Проціджене молоко залишити остигати.
- Коли молоко охолоне до 40С, додати до нього приготовану заздалегідь закваску для катика і гарненько розмішати. Розлити отриману суміш по глиняних горщиках (головне - не використовувати металевий посуд). Накрити горщики кришками/харчовою плівкою, обгорнути теплим рушником.
- Разом цього можна перелити закваску разом із молоком у мультиварку, закрити кришку і встановити режим Мультиповар 40С. Домашній катик має настоюватися в такому вигляді щонайменше 6 годин. краще - 8. Потім перелити вміст у скляну тару, закрити кришкою і відправити в холодильник. Через кілька годин катик буде готовий до вживання.
Катик - це традиційний український кисломолочний напій, який можна вживати як самостійно, так і використовувати в приготуванні різних страв. Його густа консистенція та ніжний смак роблять його популярним серед багатьох людей. За бажанням, до катіка можна додати свіжий буряк або вишню, щоб урізноманітнити смак. Експериментуйте зі своїми вподобаннями та насолоджуйтеся цим освіжаючим напоєм у домашніх умовах!