Рецепт ніжного бісквітного кекса з лимонною цедрою

 Рецепт ніжного бісквітного кекса з лимонною цедрою
4.7
(13)
Метод: В духовці
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 6 яєць
  • 300 гр цукру
  • 220 гр борошна
  • 80 гр вершкового масла
  • 1 невеликий лимон
  • 10 гр ванільного цукру
  • пів-ч.л. розпушувача
  • дрібка солі

Рецепт приготування страви:

  1. Лимон покласти в миску із теплою водою і залишити на 15 хвилин. Потім вийняти його, витерти насухо і зняти тонкий шар цедри. Натерти цедру на дрібній тертці і викласти рівним шаром на паперовий рушник, залишити підсихати на час приготування бісквітного тіста для кексу.
  2. Жовтки відокремити від білків і скласти в миску, залишити в кімнатній температурі. Білки прибрати доки в холодильник, борошно просіяти через сито з розпушувачем і сіллю в окрему миску, розмішати. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння і залишити остигати.
  3. Жовтки з'єднати з цукром, ванільним цукром та збити міксером на високій швидкості до утворення густої пишної маси світлого відтінку. Не перестаючи збивати жовтковий крем, влити розтоплене масло та змішувати до однорідної консистенції.
  4. Духовку розігріти до 180С, форму для випікання кексів (можна використовувати маленькі формочки) змастити шматочком вершкового масла і присипати борошном або застелити пергаментним папером. Силіконову форму/формочки можна просто збризкати водою або олією.
  5. Білки вийняти з холодильника, додати щіпку солі та збити міксером до стійких піків (насадки міксера обов'язково мають бути чистими). З'єднати жовтковий крем із 1/3 всіх білків, перемішати. Поступово ввести борошняну суміш, терту цедру.
  6. Зверху вниз обережно підмішати до бісквітного тіста решту збитих білків, розкласти тісто в порційні формочки або одну велику форму приблизно на 2/3 розміру. Випікати кекси в розігрітій духовці.
  7. Випікати бісквітний кекс до рум'яної скоринки протягом 20-40 хвилин (залежно від розмірів форми). Вийняти готові кекси з духовки та накрити легким рушником, залишити на 10-15 хвилин. Зняти рушник, вийняти кекс на решітку та залишити остигати.
  8. Бісквітні кекси смачні як у теплому, так і в охололому вигляді. За бажанням їх можна покрити глазур'ю або обсипати цукровою пудрою. Приємного чаювання!

Цей рецепт бісквітного кекса з лимонною цедрою можна змінювати і адаптувати під свій смак, наприклад, додавши до тіста ягоди, фрукти або шматочки шоколаду. Це чудовий рецепт для того, щоб провести час з родиною або друзями за спільним процесом готування та смачним результатом. Бон апетіт!