Рецепт ніжного бісквітного кекса з лимонною цедрою
Кухня
Інгредієнти:
- 6 яєць
- 300 гр цукру
- 220 гр борошна
- 80 гр вершкового масла
- 1 невеликий лимон
- 10 гр ванільного цукру
- пів-ч.л. розпушувача
- дрібка солі
Рецепт приготування страви:
- Лимон покласти в миску із теплою водою і залишити на 15 хвилин. Потім вийняти його, витерти насухо і зняти тонкий шар цедри. Натерти цедру на дрібній тертці і викласти рівним шаром на паперовий рушник, залишити підсихати на час приготування бісквітного тіста для кексу.
- Жовтки відокремити від білків і скласти в миску, залишити в кімнатній температурі. Білки прибрати доки в холодильник, борошно просіяти через сито з розпушувачем і сіллю в окрему миску, розмішати. Вершкове масло розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, не доводячи до кипіння і залишити остигати.
- Жовтки з'єднати з цукром, ванільним цукром та збити міксером на високій швидкості до утворення густої пишної маси світлого відтінку. Не перестаючи збивати жовтковий крем, влити розтоплене масло та змішувати до однорідної консистенції.
- Духовку розігріти до 180С, форму для випікання кексів (можна використовувати маленькі формочки) змастити шматочком вершкового масла і присипати борошном або застелити пергаментним папером. Силіконову форму/формочки можна просто збризкати водою або олією.
- Білки вийняти з холодильника, додати щіпку солі та збити міксером до стійких піків (насадки міксера обов'язково мають бути чистими). З'єднати жовтковий крем із 1/3 всіх білків, перемішати. Поступово ввести борошняну суміш, терту цедру.
- Зверху вниз обережно підмішати до бісквітного тіста решту збитих білків, розкласти тісто в порційні формочки або одну велику форму приблизно на 2/3 розміру. Випікати кекси в розігрітій духовці.
- Випікати бісквітний кекс до рум'яної скоринки протягом 20-40 хвилин (залежно від розмірів форми). Вийняти готові кекси з духовки та накрити легким рушником, залишити на 10-15 хвилин. Зняти рушник, вийняти кекс на решітку та залишити остигати.
- Бісквітні кекси смачні як у теплому, так і в охололому вигляді. За бажанням їх можна покрити глазур'ю або обсипати цукровою пудрою. Приємного чаювання!
Цей рецепт бісквітного кекса з лимонною цедрою можна змінювати і адаптувати під свій смак, наприклад, додавши до тіста ягоди, фрукти або шматочки шоколаду. Це чудовий рецепт для того, щоб провести час з родиною або друзями за спільним процесом готування та смачним результатом. Бон апетіт!