Форму для випікання кексів змастити вершковим маслом і присипати борошном або застелити пергаментним папером, змастити його олією (силіконову форму можна нічим не змащувати). Духовку розігріти до 180С. Борошно просіяти через сито із сіллю та ваніліном через сито і розмішати.
Яйця вбити в миску та збити міксером до появи піни. Не перестаючи збивати яйця, всипати тонкою цівкою цукор і збивати ще 5 хвилин до утворення світлої пишної маси. Збиваючи, влити кисле молоко і змішувати до однорідної консистенції.
Поступово ввести в молочну суміш борошно, ванілін і сіль, додати подрібнені фрукти або ягоди, вимішати вінчиком або лопаткою однорідне тісто. Соду погасити кількома краплями оцту, додати в тісто і швидко перемішати. Перелити все у форму для випічки і відправити її в розігріту духову шафу.
Випікати кекс на кислому молоці до рум'яності близько півгодини. Вийняти форму та накрити її легким рушником на 10-15 хвилин. Зняти рушник, вийняти кекс на блюдо і подавати до столу, прикрасивши свій смак. Приємного чаювання!