Рецепт Наполеона з шоколадним кремом

Рецепт Наполеона з шоколадним кремом
4.7
(11)
Підійде: Банкет
Час приготування: 600 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Коржі для Наполеона:

  • 700 гр борошна
  • 250 гр вершкового масла
  • 2 яйця (+ жовток)
  • 1,5 ч.л. солі
  • 1 ч. л. оцту 9%
  • + холодна вода 

Шоколадний крем для Наполеона:

  • 550 мл молока
  • 350 гр вершкового масла
  • 200 гр цукру
  • 150 гр чорного шоколаду
  • 5 яєць (тільки жовтки)
  • 2,5 ст. борошна
  • щіпка ваніліну
  • + свіжа або консервована вишня – за бажанням

Рецепт приготування страви:

  1. Вершкове масло охолодити в морозилці 5-10 хвилин, натерти на крупній тертці і змішати з 200-250 гр борошна у великій мисці.
  2. Ретельно розтерти масло з борошном в крихту руками або порубати ножем.
  3. Вбити в невелику миску сирі яйця, додати жовток, сіль і збити вінчиком до однорідності.
  4. Перелити яєчну суміш у склянку 250 мл, долити до склянки холодної води, влити оцет і розмішати до однорідної консистенції.
  5. Влити яєчну рідину до борошна і вимісити дуже м'яке тісто.
  6. На стіл просіяти через сито борошно, що залишилося, і перекласти на неї кулю м'якого тіста.
  7. Вимісити еластичне тісто, що не липне до рук (вимішувати руками приблизно 5 хвилин до повного вбирання борошна).
  8. Розділити готове тісто на 8-10 рівних за розміром частин, утворити з них кульки і обернути кожну харчовою плівкою, відправити в холодильник мінімум на 2 години (краще - на 6-8 годин).
  9. Вийняти тісто з холодильника і розкатати кожен шматочок у тонке коло на поверхні, присипаним  борошном.
  10. Приготувати молочну основу шоколадного крему. Жовтки відокремити від білків і скласти в миску, додати цукор і збити міксером протягом 2 хвилин на високій швидкості.
  11. Всипати до отриманої маси борошно і вимішати до однорідності. Влити приблизно 1/4 частину всього молока і розмішати.
  12. Молоко, що залишилося, влити в каструлю і поставити на вогонь.
  13. Після закипання зняти з вогню і влити тонкою цівкою кипляче молоко в жовтковий крем (при цьому його потрібно дуже швидко і безперервно розмішувати вінчиком або ложкою).
  14. Повернути крем на вогонь, додати ванілін і безперервно помішуючи, проварити до легкого загусання при слабкому кипінні.
  15. Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити до повного остигання.
  16. Тим часом вийняти тісто з холодильника, присипати стіл борошном і застелити деко пергаментним папером.
  17. Накреслити на папері коло діаметром близько 30 см, духовку розігріти до 220С.
  18. Розкатати шматочок тіста в тонкий круглий пласт (діаметр близько 30 см) на присипаній борошном поверхні, перекласти на деко і обрізати зайві краї, щоб форма тіста збігалася з формою намальованого кола.
  19. Проколоти тісто вилкою у кількох місцях і відправити в розігріту духовку.
  20. Випікати корж для Наполеона із шоколадним кремом до рум'яності приблизно 5 хвилин.
  21. Тим часом розкатати таку порцію тісту. Вийняти деко, перекласти корж на решітку або на блюдо і залишити остигати. На лист перекласти розкатане тісто, обрізати, проколоти вилкою і відправити в духовку випікатися до рум'яності.
  22. Обрізки тіста знадобляться для обсипання готового торта. Випекти таким чином всі інші коржі і скласти їх стопкою на блюдо, викласти обрізки на деко і випікати протягом 5-7 хвилин до рум'яності.
  23. Подрібнити обрізки від тіста скалкою або комбайном до стану крихти.
  24. Повністю остудити і коржі та крихту.
  25. Вершкове масло вийняти з холодильника і залишити на півгодини при кімнатній температурі.
  26. Через 20 хвилин шоколад дрібно порізати ножем, скласти в невелику миску і поставити її на водяну баню.
  27. Помішуючи, довести шоколад до повного розчинення та зняти з водяної бані, дати охолонути до кімнатної температури, періодично помішуючи.
  28. Збити вершкове масло міксером на високій швидкості до утворення пишної консистенції (2-3 хвилини).
  29. Не перестаючи збивати, влити розтоплений шоколад та збивати до рівномірного кольору та консистенції.
  30. Не перестаючи збивати шоколадний крем, ввести в нього по ложці заварний крем, що охолов, ретельно збиваючи після кожної ложки.
  31. Поверхня кожного коржа (крім одного – верхнього) рівномірно змастити шоколадним кремом і скласти їх один на одного.
  32. За бажанням можна також покласти між коржами очищену від кісточок свіжу або консервовану вишню, вона чудово підкреслить смак шоколаду і зробить торт ще оригінальнішим.
  33. Залишити близько 1/4-1/5 всього крему для прикраси Наполеона. Накрити торт дошкою, покласти гніт близько 0,5-1 кг і відправити у холод на годину.
  34. Вийняти торт, зняти гніт з дошкою, рівномірно змастити боки і поверхню торта кремом, що залишився, обсипати весь торт подрібненою крихтою від обрізків і відправити в холодильник мінімум на 4 години.
  35. Наполеон із шоколадним кремом буде смачнішим, якщо дати йому настоятися в холодильнику всю ніч (8-10 годин).
  36. Вийняти готовий торт із холодильника, нарізати порційними шматочками та подавати до столу. Приємного чаювання!