Рецепт Наполеона з шоколадним кремом
Кухня
Інгредієнти:
Коржі для Наполеона:
- 700 гр борошна
- 250 гр вершкового масла
- 2 яйця (+ жовток)
- 1,5 ч.л. солі
- 1 ч. л. оцту 9%
- + холодна вода
Шоколадний крем для Наполеона:
- 550 мл молока
- 350 гр вершкового масла
- 200 гр цукру
- 150 гр чорного шоколаду
- 5 яєць (тільки жовтки)
- 2,5 ст. борошна
- щіпка ваніліну
- + свіжа або консервована вишня – за бажанням
Рецепт приготування страви:
- Вершкове масло охолодити в морозилці 5-10 хвилин, натерти на крупній тертці і змішати з 200-250 гр борошна у великій мисці.
- Ретельно розтерти масло з борошном в крихту руками або порубати ножем.
- Вбити в невелику миску сирі яйця, додати жовток, сіль і збити вінчиком до однорідності.
- Перелити яєчну суміш у склянку 250 мл, долити до склянки холодної води, влити оцет і розмішати до однорідної консистенції.
- Влити яєчну рідину до борошна і вимісити дуже м'яке тісто.
- На стіл просіяти через сито борошно, що залишилося, і перекласти на неї кулю м'якого тіста.
- Вимісити еластичне тісто, що не липне до рук (вимішувати руками приблизно 5 хвилин до повного вбирання борошна).
- Розділити готове тісто на 8-10 рівних за розміром частин, утворити з них кульки і обернути кожну харчовою плівкою, відправити в холодильник мінімум на 2 години (краще - на 6-8 годин).
- Вийняти тісто з холодильника і розкатати кожен шматочок у тонке коло на поверхні, присипаним борошном.
- Приготувати молочну основу шоколадного крему. Жовтки відокремити від білків і скласти в миску, додати цукор і збити міксером протягом 2 хвилин на високій швидкості.
- Всипати до отриманої маси борошно і вимішати до однорідності. Влити приблизно 1/4 частину всього молока і розмішати.
- Молоко, що залишилося, влити в каструлю і поставити на вогонь.
- Після закипання зняти з вогню і влити тонкою цівкою кипляче молоко в жовтковий крем (при цьому його потрібно дуже швидко і безперервно розмішувати вінчиком або ложкою).
- Повернути крем на вогонь, додати ванілін і безперервно помішуючи, проварити до легкого загусання при слабкому кипінні.
- Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити до повного остигання.
- Тим часом вийняти тісто з холодильника, присипати стіл борошном і застелити деко пергаментним папером.
- Накреслити на папері коло діаметром близько 30 см, духовку розігріти до 220С.
- Розкатати шматочок тіста в тонкий круглий пласт (діаметр близько 30 см) на присипаній борошном поверхні, перекласти на деко і обрізати зайві краї, щоб форма тіста збігалася з формою намальованого кола.
- Проколоти тісто вилкою у кількох місцях і відправити в розігріту духовку.
- Випікати корж для Наполеона із шоколадним кремом до рум'яності приблизно 5 хвилин.
- Тим часом розкатати таку порцію тісту. Вийняти деко, перекласти корж на решітку або на блюдо і залишити остигати. На лист перекласти розкатане тісто, обрізати, проколоти вилкою і відправити в духовку випікатися до рум'яності.
- Обрізки тіста знадобляться для обсипання готового торта. Випекти таким чином всі інші коржі і скласти їх стопкою на блюдо, викласти обрізки на деко і випікати протягом 5-7 хвилин до рум'яності.
- Подрібнити обрізки від тіста скалкою або комбайном до стану крихти.
- Повністю остудити і коржі та крихту.
- Вершкове масло вийняти з холодильника і залишити на півгодини при кімнатній температурі.
- Через 20 хвилин шоколад дрібно порізати ножем, скласти в невелику миску і поставити її на водяну баню.
- Помішуючи, довести шоколад до повного розчинення та зняти з водяної бані, дати охолонути до кімнатної температури, періодично помішуючи.
- Збити вершкове масло міксером на високій швидкості до утворення пишної консистенції (2-3 хвилини).
- Не перестаючи збивати, влити розтоплений шоколад та збивати до рівномірного кольору та консистенції.
- Не перестаючи збивати шоколадний крем, ввести в нього по ложці заварний крем, що охолов, ретельно збиваючи після кожної ложки.
- Поверхня кожного коржа (крім одного – верхнього) рівномірно змастити шоколадним кремом і скласти їх один на одного.
- За бажанням можна також покласти між коржами очищену від кісточок свіжу або консервовану вишню, вона чудово підкреслить смак шоколаду і зробить торт ще оригінальнішим.
- Залишити близько 1/4-1/5 всього крему для прикраси Наполеона. Накрити торт дошкою, покласти гніт близько 0,5-1 кг і відправити у холод на годину.
- Вийняти торт, зняти гніт з дошкою, рівномірно змастити боки і поверхню торта кремом, що залишився, обсипати весь торт подрібненою крихтою від обрізків і відправити в холодильник мінімум на 4 години.
- Наполеон із шоколадним кремом буде смачнішим, якщо дати йому настоятися в холодильнику всю ніч (8-10 годин).
- Вийняти готовий торт із холодильника, нарізати порційними шматочками та подавати до столу. Приємного чаювання!