Рецепт домашнього вина з кульбаб

Рецепт домашнього вина з кульбаб
4.8
(14)
Метод: На плиті
Підійде: Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1,5 кг цукру
  • 1 л банка кульбаб
  • 2 лимони
  • 100 гр родзинок
  • 3-4 гілочки меліси або м'яти

Рецепт приготування страви:

  1. Кульбаби промити (тільки за потреби), обсушити й відокремити пелюстки від ніжки та квітколожа. Скласти пелюстки кульбаб у велику каструлю, залити 4 л холодної чистої води і накрити кришкою.
  2. Залишити пелюстки з водою настоюватися на добу в кімнатній температурі. Через зазначений час з'єднати у великій каструлі 0,5 л чистої води, додати цукор і поставити на вогонь.
  3. Помішуючи, довести сироп до кипіння і проварити на невеликому вогні, періодично помішуючи (готовність перевіряється таким чином: капнути гарячим сиропом на дуже холодну тарілку і нахилити її в різні боки, крапля не повинна розтікатися).
  4. Зняти сироп з вогню, накрити кришкою і залишити остигати. Добовий настій на кульбабах поставити на вогонь і довести до кипіння. Після закипання процідити настій через дрібне сито або сито, застелене марлею, в окрему каструлю.
  5. Лимони вимити в теплій воді, насухо витерти і зняти по спіралі цедру. З м'якоті вичавити весь сік і процідити його через сито від кісточок і шматочків м'якоті. Мелісу промити й обсушити.
  6. З'єднати в каструлі кульбабовий настій, сироп, родзинки (не промивати), мелісу, сік і цедру лимона. Накрити ємність марлею і залишити в теплому і світлому місці на 2 доби. 
  7. Через зазначений час вийняти ситечком мелісу і цедру лимона. Перелити вино з родзинками у великий скляний бутель і надіти на горлечко медичну рукавичку. Проколоти один палець у рукавичці голкою.
  8. Залишити вино з кульбаб дозрівати в темному місці з кімнатною температурою. Коли рукавичка здується, зняти її й обережно перелити вино в пляшки так, щоб осад залишився на дні бутля.
  9. Щільно закупорити пляшки пробками і відправити на зберігання в темне прохолодне місце для дозрівання (5-6 місяців). Подавати дозріле домашнє вино з кульбаб до столу охолодженим, зберігати після дозрівання бажано в холодильнику або прохолодному погребі.

Цей рецепт може здатися складним, але він дійсно вартий зусиль. Результат - домашнє вино з кульбаб, яке має насичений смак та аромат. Ідеально підійде як подарунок на свята або просто для того, щоб порадувати своїх близьких.