Вино з березового соку

 Вино з березового соку
3.4
(8)
Метод: На плиті
Підійде: Банкет
Час приготування: 210 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 10 л березового соку
  • 2 кг цукру
  • 80-100 гр меду (бажано)
  • 100 гр родзинок
  • 4 гр лимонної кислоти

Рецепт приготування страви:

  1. Заздалегідь приготувати винну закваску з родзинок: з'єднати родзинки (не промивати їх), близько 200 мл теплої чистої води, додати столову ложку з гіркою цукру і розмішати. Накрити ємність 3-4 шарами марлі й залишити на 3-4 доби в кімнатній температурі.
  2. Через зазначений час закваска має заграти (це буде зрозуміло по поверхні рідини). З'єднати у великій каструлі березовий сік, цукор і лимонну кислоту, розмішати і поставити на вогонь.
  3. Проварити сік після закипання до випаровування приблизно третини соку (має залишитися близько 7-8 л рідини). У разі утворення піни на поверхні киплячого соку - знімати її. 
  4. Після закінчення варіння зняти каструлю з вогню і накрити її кришкою. При періодичному помішуванні, остудити сусло з березового соку до кімнатної температури.
  5. Перелити отримане сусло у великий скляний бутель, додати мед і родзинки із закваскою, розмішати. Надіти на шийку бутля гідрозатвор або гумову медичну рукавичку (проколоти голкою в ній один палець). Залишити вино бродити на 3-5 тижнів у темному приміщенні з кімнатною температурою (близько 20-25С).
  6. Коли бродіння закінчиться (гідрозатвор перестане випускати повітря у воду, рукавичка здується, а на дні вина з'явиться осад), потрібно обережно перелити вино в інший скляний бутель або пляшки так, щоб не зачепити осад. Щільно закрити ємності кришками і відправити в темне і прохолодне місце (в ідеалі - льох) на 2-3 тижні для дозрівання.
  7. Готове вино знову перелити в чисті скляні пляшки, не зачіпаючи осад на дні та охолодити в холодильнику. Подавати березове вино до столу бажано відразу після дозрівання в охолодженому вигляді. Зберігається вино в холодильнику або в льосі, але не більше 1 року.

Вино з березового соку має дуже насичений та характерний смак, а також чудовий аромат. Такий напій стане чудовою прикрасою будь-якого святкового застілля, весілля чи домашньої вечірки. А ще він може бути чудовим подарунком для друзів та рідних.