Чак-чак: татарські ласощі
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для чак-чака:
- 0,5 кг борошна
- 5 яєць
- 1-2 ст.л. коньяку або горілки
- дрібка солі
Медовий сироп для чак-чака:
- 350-400 гр меду (трохи більше склянки)
- 100 гр цукру
- + 0,5-0,7 л рослинної олії
Рецепт приготування страви:
- Яйця вбити в миску і збити міксером/вінчиком до повної однорідності. Коли маса стане пишною, влити до неї коньяк і знову збити. В окрему миску просіяти приблизно 350 гр борошна.
- Влити яєчну масу в просіяне борошно і вимішати до однорідності. Потім поступово просіювати решту борошна і вимішувати тісто до однорідності. За щільністю тісто для чак-чака має вийти трохи м'якшим, ніж для пельменів.
- Формувати чак-чак можна різними способами. Класичний варіант: від тіста відщипнути невеликий шматочок, розміром з куряче яйце, скрутити з нього джгут близько 7-8 мм завтовшки. Нарізати джгут дрібними шматочками близько 0,5 см завтовшки.
- Щоб тісто не так прилипало до ножа, можна дати джгутам спочатку обвітритися хвилин 10, а під час нарізки постійно обвалювати ніж у борошні. Який би спосіб нарізки ви не обрали, пам'ятайте, що чим дрібніші шматочки чак-чака - тим краще. Під час смаження кожен шматочок тіста збільшується в 3-4 рази.
- У казан або глибоку товстостінну каструлю влити олію і поставити на вогонь. Олія має сильно розігрітися. Щоб дізнатися потрібну температуру, потрібно кинути в каструлю з олією шматочок тіста, олія має одразу зашипіти, а тісто роздутися в об'ємі.
- Потім зменшити вогонь до середньо-слабкого і всипати невелику кількість подрібненого тіста. Смажити чак-чак на невеликому вогні приблизно 15-30 секунд до рівного золотистого кольору. Перекласти смажені шматочки тіста шумівкою на паперовий рушник, а в гарячу олію всипати наступну партію.
- Таким чином просмажити в олії все інше тісто невеликими партіями. Після смаження обов'язково просочити чак-чак паперовими рушниками. Скласти шматочки тіста в миску і залишити остигати.
- Тим часом приготувати медову карамель для чак-чака. Мед влити в невелику каструлю і поставити на слабкий вогонь. Нагріти мед до теплої температури, постійно помішуючи. Потім додати цукор і гарненько перемішати.
- Готувати медову масу на маленькому вогні, помішуючи, до повного розчинення цукру, але не доводячи до кипіння. Зняти каструлю з вогню і залишити на кілька секунд остигати.
- Потім невеликими порціями всипати кульки в медову суміш, перемішувати і викладати на плоску тарілку. Можна відразу всі кульки обваляти в медовій карамелі та викласти на тарілку. Чак-чаку можна надати форму гірки або плоского пирога.
- Залишити страву на півгодини-годину для охолодження. Справжній чак-чак подають до столу тільки після повного охолодження і застигання карамелі. Приємного чаювання!
Пам'ятайте, що приготування чак-чака - це справжнє мистецтво, яке вимагає уваги до деталей і терпіння. Отримавши справжній чак-чак із медом, ви зможете насолоджуватися цим смачним десертом разом зі своїми близькими та поділитися ним із гостями, розповідаючи про його багату історію та традиції. Насолоджуйтеся кулінарним шедевром татарської кухні!