Чак-чак: татарські ласощі

Чак-чак: татарські ласощі
4.5
(14)
Метод: На плиті
Підійде: Ланч, Перекус
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для чак-чака:

  • 0,5 кг борошна
  • 5 яєць
  • 1-2 ст.л. коньяку або горілки
  • дрібка солі

Медовий сироп для чак-чака:

  • 350-400 гр меду (трохи більше склянки)
  • 100 гр цукру
  • + 0,5-0,7 л рослинної олії

Рецепт приготування страви:

  1. Яйця вбити в миску і збити міксером/вінчиком до повної однорідності. Коли маса стане пишною, влити до неї коньяк і знову збити. В окрему миску просіяти приблизно 350 гр борошна.
  2. Влити яєчну масу в просіяне борошно і вимішати до однорідності. Потім поступово просіювати решту борошна і вимішувати тісто до однорідності. За щільністю тісто для чак-чака має вийти трохи м'якшим, ніж для пельменів.
  3. Формувати чак-чак можна різними способами. Класичний варіант: від тіста відщипнути невеликий шматочок, розміром з куряче яйце, скрутити з нього джгут близько 7-8 мм завтовшки. Нарізати джгут дрібними шматочками близько 0,5 см завтовшки.
  4. Щоб тісто не так прилипало до ножа, можна дати джгутам спочатку обвітритися хвилин 10, а під час нарізки постійно обвалювати ніж у борошні. Який би спосіб нарізки ви не обрали, пам'ятайте, що чим дрібніші шматочки чак-чака - тим краще. Під час смаження кожен шматочок тіста збільшується в 3-4 рази.
  5. У казан або глибоку товстостінну каструлю влити олію і поставити на вогонь. Олія має сильно розігрітися. Щоб дізнатися потрібну температуру, потрібно кинути в каструлю з олією шматочок тіста, олія має одразу зашипіти, а тісто роздутися в об'ємі.
  6. Потім зменшити вогонь до середньо-слабкого і всипати невелику кількість подрібненого тіста. Смажити чак-чак на невеликому вогні приблизно 15-30 секунд до рівного золотистого кольору. Перекласти смажені шматочки тіста шумівкою на паперовий рушник, а в гарячу олію всипати наступну партію.
  7. Таким чином просмажити в олії все інше тісто невеликими партіями. Після смаження обов'язково просочити чак-чак паперовими рушниками. Скласти шматочки тіста в миску і залишити остигати.
  8. Тим часом приготувати медову карамель для чак-чака. Мед влити в невелику каструлю і поставити на слабкий вогонь. Нагріти мед до теплої температури, постійно помішуючи. Потім додати цукор і гарненько перемішати.
  9. Готувати медову масу на маленькому вогні, помішуючи, до повного розчинення цукру, але не доводячи до кипіння. Зняти каструлю з вогню і залишити на кілька секунд остигати.
  10. Потім невеликими порціями всипати кульки в медову суміш, перемішувати і викладати на плоску тарілку. Можна відразу всі кульки обваляти в медовій карамелі та викласти на тарілку. Чак-чаку можна надати форму гірки або плоского пирога.
  11. Залишити страву на півгодини-годину для охолодження. Справжній чак-чак подають до столу тільки після повного охолодження і застигання карамелі. Приємного чаювання!

Пам'ятайте, що приготування чак-чака - це справжнє мистецтво, яке вимагає уваги до деталей і терпіння. Отримавши справжній чак-чак із медом, ви зможете насолоджуватися цим смачним десертом разом зі своїми близькими та поділитися ним із гостями, розповідаючи про його багату історію та традиції. Насолоджуйтеся кулінарним шедевром татарської кухні!