Пиріг з полуницею та ревенем
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для пирога з ревенем та полуницею:
- 150 гр борошна;
- 100 гр сметани;
- 100-120 гр цукру;
- 80 гр вершкового масла;
- 1 яйце (+ жовток);
- 1 ч.л. розпушувача;
- 1/4 ч.л. солі;
- щіпка ваніліну.
Начинка для пирога:
- 3 стебла ревеню;
- 150-200 гр полуниці;
- 2-3 ст.л. цукру;
- 2 ст.л. крохмалю.
Штрейзель для пирога:
- 100 гр Борошна;
- 60 гр вершкового масла;
- 2 ст.л. цукру (з гіркою).
Рецепт приготування:
- Очистіть ревень від плівки і наріжте на шматочки, товщиною 1-1,5 см. Полуницю очистіть від хвостиків, промийте і дайте стекти воді. Наріжте кожну ягоду на половинки або чвертьки залежно від розміру.
- Змішайте ревень з полуницею в миску, додайте цукор, крохмаль і перемішайте, залиште на годину приготування тіста. Вершкове масло наріжте на шматочки невеликого розміру і залиште на 10-15 хвилин у теплі або на півгодини в кімнатній температурі, щоб воно розтало.
- Борошно змішайте в чистій мисці з сіллю, цукром і розпушувачем. У окрему миску вбийте сире яйце, додайжовток і збийте вилкою. Додайте сметану, ванілін і ще раз збийте до однорідної консистенції.
- Додайте до сметанно-яєчної маси борошно і замісьте до однорідності. Поступово додавайте розм'якшене масло, замішуючи ложкою. У окремій мисці приготуйте штрейзель: натріть на терці охолоджене вершкове масло, додайте цукор з мукою і розтерти пальцями або вилкою в крихту.
- Розігрійте духовку до 180 °C, змастіть форму для випічки вершковим маслом та присипте борошном. Вилейте в підготовлену форму тісто, покрийте його ягідно-ревеневою начинкою. Рівномірно посипте начинку штрейзелем та відправте в розігріту духовку.
- Пекти пиріг з полуницею та ревенем приблизно 50 хвилин при зазначеній температурі. Вийміть форму з духовки і залиште остигати. Перед подачею бажано залишити пиріг на ніч під рушником або в холодильнику. Наріжте пиріг і подавайте до столу тільки після повного остигання. Приємного чаювання!
Цікавий факт: Ревень містить багато корисних речовин, таких як вітаміни С та К, кальцій, калій, магній та інші. Він також має властивості, які допомагають знижувати рівень цукру в крові та підтримувати здоров'я шкіри. Тому, пиріг з ревенем та полуницею - не тільки смачний, але й корисний десерт!