Пиріг з ягодами: незабутній смак та апетитний вигляд

Пиріг з ягодами: незабутній смак та апетитний вигляд
4.2
(5)
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочне тісто для пирога з ягодами:

  • 380 гр борошна
  • 200 гр вершкового масла
  • 2 яйця (+ 1 білок)
  • 100 гр цукру
  • щіпка ваніліну

Ягідна начинка для пісочного пирога:

  • 600 гр свіжих ягід
  • 2 яблука (невеликих)
  • 130-150 гр цукру
  • 3 ст.л. крохмалю
  • 20 гр вершкового масла

Рецепт приготування страви:

  1. Для приготування цього пирога можна використовувати будь-які ягоди (наприклад полуниця, малина, вишня, смородина). Скласти їх у друшляк, промити під струменем води. Перебрати ягоди, очистити від кісточок (за необхідності) і розділити на дві рівні частини.
  2. Скласти половину ягід у невелику каструлю і поставити на невеликий вогонь. Поступово довести ягоди з соком до кипіння і проварити ягідну масу при слабкому кипінні протягом півгодини-години до консистенції густого варення.
  3. Тим часом приготувати пісочне тісто для пирога з ягодами. Вершкове масло вийняти з холодильника і залишити на 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким. Порізати масло на шматочки і додати до борошна, ретельно розтерти виделкою до стану крихти.
  4. Потім додати цукор із ваніліном і знову розтерти в крихту. Вбити по одному холодні яйця і вимісити тісто до гладкості й однорідності. Обернути кулю тіста харчовою плівкою і відправити в холодильник.
  5. Залишити пісочне тісто для ягідного пирога на півгодини в холодильнику. Яблука очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці. Уварені ягоди з'єднати в мисці з тертими яблуками, свіжими ягодами і перемішати (якщо свіжі ягоди купні - порізати їх на шматочки).
  6. Додати в ягідну начинку крохмаль, цукор і ретельно перемішати. Дно форми застелити пергаментним папером, духовку розігріти до 180С. Тісто вийняти з холодильника і розділити на дві нерівні частини (3:2).
  7. Більшу частину тіста розкачати в круглий пласт приблизно 5 мм завтовшки. Викласти розкачане тісто у форму, рівномірно розподілити його по всьому дну і сформувати бортики близько 3 см.
  8. Зверху в кошик із тіста викласти ягідну начинку і розрівняти її. Тісто, що залишилося, розкачати в тонкий пласт, вирізати з нього 3-4 фігури формочкою для печива (наприклад, зірки або квіточки), прикріпити їх до вільної ділянки тіста.
  9. За бажанням можна нарізати розкачаний пласт тіста на смужки і викласти їх решіткою на пиріг з ягодами. Накрити пластом тіста начинку, з'єднати його краї з бортиками пирога. Білок відокремити від жовтка і змастити ним поверхню верхнього пласта тіста.
  10. Вершкове масло, що залишилося, порізати на дрібні шматочки і покласти по шматочку в кожен отвір із ягідною начинкою. Відправити форму в розігріту духову шафу.
  11. Випікати пиріг із ягодами приблизно 40-45 хвилин до золотистої скоринки. Вийняти форму і залишити пиріг на 5 хвилин для охолодження. Потім нарізати ягідний пиріг порційними шматочками, розкласти по тарілках і подавати до столу. Приємного чаювання!

Пиріг із ягодами - чудовий варіант для солодкого десерту або чаю. Пісочне тісто має ніжну текстуру, яка тане в роті, а ягідна начинка додає свіжості та соковитості. Ви можете експериментувати з вибором ягід, змішувати різні сорти, щоб отримати цікаві поєднання смаків. Запрошуйте гостей на чарівне чаювання та подаруйте їм смакове задоволення!