Пляцок королівський

Пляцок королівський
3.8
(13)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для королівського пляцка:

  • 320 гр борошна
  • 170-180 гр вершкового масла
  • 4 яйця (жовтки)
  • 3 ст.л. цукру
  • 3 ст.л. сметани
  • 25 гр свіжих дріжджів

Начинка з варення для пляцка:

  • 300-350 гр варення з троянди (можна замінити абрикосовим варенням)
  • 1 ст.л. крохмалю (1,5 ст.л. для рожевого варення)

Макова начинка для королівського пляцка:

  • 180 гр сухого маку
  • 2 яйця (білки)
  • 3 ст.л. цукрової пудри

Творожна начинка для королівського пляцка (можна замінити горіховою):

  • 250 гр творогу (або горіхів)
  • 60 гр цукру (або меду - для горіхів)
  • 2 яйця (білки)
  • + 50 гр чорного, молочного або білого шоколаду для прикрашання

Рецепт приготування страви:

  1. Дріжджі розтерти виделкою з цукром, додати теплу сметану і знову перемішати. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі. Борошно просіяти через сито, вершкове масло вийняти з холодильника і залишити в теплі на 15 хвилин.
  2. Жовтки відокремити від білків і залишити в кімнатній температурі. До дріжджової маси, що піднялася, додати жовтки й розтерти. Потім додати вершкове масло і знову розтерти. Підмішати просіяне борошно і вимісити тісто до однорідності.
  3. Перекласти тісто на стіл, присипаний борошном і накрити легким рушником. Дріжджове тісто для пляцка має підходити близько 2 годин у теплі (35-40С). Через півтори години приготувати всі три начинки для королівського пляцка.
  4. Мак всипати в невелику ємність і залити окропом, залишити на 15 хвилин. Варення з'єднати з крохмалем і ретельно розтерти. Горіхи очистити від шкаралупи або лушпиння (за потреби), обсмажити на сухій пательні (не обов'язково) і подрібнити ножем або качалкою на дрібні шматочки.
  5. З'єднати горіхи з медом або цукром, ретельно розтерти. Процідити мак від води, просушити, з'єднати з цукровою пудрою і розмішати. Білки збити до стійких піків і підмішати до макової суміші.
  6. Творожну начинку для пляцка потрібно готувати в останню чергу. Творог розтерти з цукром. Білки збити міксером до стійких піків і підмішати до творожної маси. Для горіхової начинки достатньо 1 білка.
  7. Дріжджове тісто, що підійшло, розділити на чотири рівні частини. Духовку розігріти до 160/180С. Одну частину тіста розкачати в пласт, укласти у форму для випічки і рівномірно розподілити по всьому дну.
  8. Змастити тісто рівномірним шаром рожевого або абрикосового варення. Другу частину тіста розкачати за формою пирога і накрити ним начинку з варення. Рівномірно розподілити макову начинку, розкатати і накрити половиною тіста, що залишилося.
  9. Покрити його творожною начинкою. Тісто, що залишилося, розкачати в тонкий пласт і накрити творожну/горіхову начинку. Відправити форму в розігріту духову шафу.
  10. Готувати королівський пляцок приблизно 40-50 хвилин до рум'яності. Вийняти форму і залишити її до повного охолодження. Перекласти готовий торт на тарілку, змастити розтопленим шоколадом (за бажанням) і залишити на 10 хвилин у холодильнику.
  11. Вийняти королівський пляцок із холодильника, нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!

Пляцок королівський - це вишуканий десерт, який можна приготувати на особливі випадки або просто для задоволення своїх близьких. Ексклюзивний і неймовірно смачний, він гарантовано створить святкову атмосферу за столом. Запрошуйте гостей, розкажіть про традиції приготування цього дивовижного пляцка та насолоджуйтеся разом чарівними смаками!