Пляцок королівський
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для королівського пляцка:
- 320 гр борошна
- 170-180 гр вершкового масла
- 4 яйця (жовтки)
- 3 ст.л. цукру
- 3 ст.л. сметани
- 25 гр свіжих дріжджів
Начинка з варення для пляцка:
- 300-350 гр варення з троянди (можна замінити абрикосовим варенням)
- 1 ст.л. крохмалю (1,5 ст.л. для рожевого варення)
Макова начинка для королівського пляцка:
- 180 гр сухого маку
- 2 яйця (білки)
- 3 ст.л. цукрової пудри
Творожна начинка для королівського пляцка (можна замінити горіховою):
- 250 гр творогу (або горіхів)
- 60 гр цукру (або меду - для горіхів)
- 2 яйця (білки)
- + 50 гр чорного, молочного або білого шоколаду для прикрашання
Рецепт приготування страви:
- Дріжджі розтерти виделкою з цукром, додати теплу сметану і знову перемішати. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі. Борошно просіяти через сито, вершкове масло вийняти з холодильника і залишити в теплі на 15 хвилин.
- Жовтки відокремити від білків і залишити в кімнатній температурі. До дріжджової маси, що піднялася, додати жовтки й розтерти. Потім додати вершкове масло і знову розтерти. Підмішати просіяне борошно і вимісити тісто до однорідності.
- Перекласти тісто на стіл, присипаний борошном і накрити легким рушником. Дріжджове тісто для пляцка має підходити близько 2 годин у теплі (35-40С). Через півтори години приготувати всі три начинки для королівського пляцка.
- Мак всипати в невелику ємність і залити окропом, залишити на 15 хвилин. Варення з'єднати з крохмалем і ретельно розтерти. Горіхи очистити від шкаралупи або лушпиння (за потреби), обсмажити на сухій пательні (не обов'язково) і подрібнити ножем або качалкою на дрібні шматочки.
- З'єднати горіхи з медом або цукром, ретельно розтерти. Процідити мак від води, просушити, з'єднати з цукровою пудрою і розмішати. Білки збити до стійких піків і підмішати до макової суміші.
- Творожну начинку для пляцка потрібно готувати в останню чергу. Творог розтерти з цукром. Білки збити міксером до стійких піків і підмішати до творожної маси. Для горіхової начинки достатньо 1 білка.
- Дріжджове тісто, що підійшло, розділити на чотири рівні частини. Духовку розігріти до 160/180С. Одну частину тіста розкачати в пласт, укласти у форму для випічки і рівномірно розподілити по всьому дну.
- Змастити тісто рівномірним шаром рожевого або абрикосового варення. Другу частину тіста розкачати за формою пирога і накрити ним начинку з варення. Рівномірно розподілити макову начинку, розкатати і накрити половиною тіста, що залишилося.
- Покрити його творожною начинкою. Тісто, що залишилося, розкачати в тонкий пласт і накрити творожну/горіхову начинку. Відправити форму в розігріту духову шафу.
- Готувати королівський пляцок приблизно 40-50 хвилин до рум'яності. Вийняти форму і залишити її до повного охолодження. Перекласти готовий торт на тарілку, змастити розтопленим шоколадом (за бажанням) і залишити на 10 хвилин у холодильнику.
- Вийняти королівський пляцок із холодильника, нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!
Пляцок королівський - це вишуканий десерт, який можна приготувати на особливі випадки або просто для задоволення своїх близьких. Ексклюзивний і неймовірно смачний, він гарантовано створить святкову атмосферу за столом. Запрошуйте гостей, розкажіть про традиції приготування цього дивовижного пляцка та насолоджуйтеся разом чарівними смаками!