Манні биточки
Кухня
Інгредієнти:
Манні биточки:
- 0,5 л молока
- 100 гр манної крупи
- 1 яйце
- близько 100 гр панірувальних сухарів або борошна
- жменю родзинок (за бажанням)
- 3-4 ст.л. кунжуту (за бажанням)
- 20 гр вершкового масла
- 1-2 ст.л. цукру
- щіпка солі
Кисіль для манних биточків (не обов'язково):
- 750 мл чистої води
- 150 гр ягід або фруктів (наприклад: вишня, аґрус, смородина, малина, полуниця тощо)
- 2 ст.л. крохмалю (бажано кукурудзяного)
- 3 ст.л. цукру (або за смаком)
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування манної каші для биточків. Молоко влити в невелику каструлю і поставити на вогонь. Щойно молоко почне кипіти, зменшити вогонь і всипати в нього тонкою цівкою манну крупу, помішуючи кашу ложкою. Додати сіль, цукор за смаком і перемішати.
- Проварити манну кашу при слабкому кипінні протягом 1-2 хвилин, помішуючи. Зняти каструлю з вогню, додати вершкове масло і гарненько перемішати. Накрити каструлю кришкою і залишити на 10 хвилин настоюватися.
- Тим часом приготувати кисіль для манних биточків. Ягоди та фрукти перебрати, промити, якщо потрібно - очистити від шкірки або кісточок і скласти в каструлю. Крохмаль всипати в невелику ємність і залити близько 150 мл холодної води.
- Воду, що залишилася, влити в каструлю з фруктами і поставити на вогонь. Щойно вода з фруктами закипить, додати цукор за смаком і перемішати. Через хвилину влити в каструлю тонкою цівкою крохмальну рідину (при цьому безперервно помішувати воду з фруктами).
- Варити ягідний або фруктовий кисіль приблизно хвилину, помішуючи, до легкого загустіння. Зняти каструлю з вогню і залишити остигати. Зняти кришку з манної каші, додати яйця, родзинки і ретельно перемішати.
- Якщо ви хочете запанірувати манні биточки в кунжуті, його потрібно попередньо обсмажити на сухій сковороді до золотистого відтінку. В окрему тарілку всипати панірувальні сухарі або борошно, змішати з кунжутом. На сковороді розігріти 1-2 ст.л. олії.
- З манної маси сформувати невеликий коржик, обваляти його в паніровці й викласти на сковороду. Таким чином сформувати кілька биточків і викласти їх поруч із першим.
- Смажити манні биточки близько 2-3 хвилин з кожного боку до рум'яності. Перекласти на тарілку, полити їх киселем і подавати до столу. Тим часом приготувати страву з маси, що залишилася.
- Подавати манні биточки з киселем можна і в гарячому, і в холодному вигляді. Замість киселю їх можна полити заварним кремом, згущеним молоком, варенням або медом. Смачного!
Манні биточки - популярна страва української кухні, яка може бути подана як на сніданок, так і на обід чи вечерю.
Кисіль для манних биточків можна приготувати з різних свіжих або заморожених ягід і фруктів, що додасть страві свіжості та соковитості.
Замість звичайних панірувальних сухарів або борошна, спробуйте обсмажити манні биточки в кунжуті, це додасть їм цікавого смаку та хрусткості.
Підкресліть смакові якості страви, подаючи манні биточки з топленим вершковим маслом або в'яленою вишнею.
Цей рецепт також можна адаптувати для веганського меню, використовуючи рослинне молоко та замінник яєць.