Лагман з куркою: смак, аромат і наваристість в одній страві
Кухня
Інгредієнти:
- 0,8 кг курки
- 0,5 кг домашньої лапші для лагману (рецепт у рубриці Гарніри)
- 2 цибулини
- 2 помідори
- 2 моркви
- 2 ст. л. томатної пасти
- декілька гілок свіжої зелені
- 1-2 ч. л. аджики
- 3 горошини чорного перцю
- 1/2 ч. л. красного молотого перцю
- 1 лавровий лист
- сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування:
- Приготуйте лапшу для лагману заздалегідь (рецепт у рубриці Гарніри). Якщо не маєте домашньої лапші, можна використати магазинну або спагеті.
- Промийте курку, обсушіть і поріжте на кусочки середнього розміру разом з кістками.
- Розігрійте велику каструлю з товстим дном або глибоку сковорідку з високими бортиками на середньому вогні. Додайте 3-4 ст. л. рослинної олії та обсмажте курку на сильному вогні, часто помішуючи, протягом 3-5 хвилин.
- Очистіть та наріжте цибулю тонкими півкільцями, моркву наріжте соломкою. Додайте цибулю до курки в каструлю, перемішайте та готуйте ще 5-7 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи.
- Додайте порізану моркву, горошки чорного перцю, лавровий лист, аджику, красний молотий перець та сіль за смаком. Перемішайте та накрийте каструлю кришкою.
- Тушкуйте курку з овочами на слабкому вогні під кришкою протягом 10 хвилин, періодично помішуючи. Наріжте неглибокі надрізи на помідорах та опустіть їх у каструлю з киплячою водою. Після хвилини зніміть каструлю з вогню, злийте воду та залийте помідори холодною водою. Очистіть помідори від шкірки та наріжте їх на дуже маленькі кубики.
- Додайте томатну пасту разом з помідорами до каструлі з куркою та перемішайте. Готуйте ще 15-20 хвилин під кришкою.
- Під час приготування курки з овочами вскипятіть в окремій каструлі воду, додайте сіль та опустіть туди лапшу для лагману. Відваріть лапшу до готовності на слабкому кипінні та процідіть через дуршляк (відливши воду в окремий посуд).
- Додайте лапшу та близько 400 мл з води, в якій варилась лапша, до каструлі з куркою та овочами. Промийте та наріжте свіжу зелень ножем. Готуйте лагман з куркою ще 3-4 хвилини на невеликому вогні, помішуючи.
- Додайте нарізану зелень, сіль, перець та спеції за смаком та перемішайте. Накрийте каструлю кришкою та залиште на 15-20 хвилин, щоб настоялось. Потім можна подавати на стіл. Розлийте лагман по тарілкам та насолоджуйтесь смаком!
Цікаві факти:
- Лагман - традиційна страва народів Центральної та Східної Азії, а також Кавказу.
- Це ситне перше блюдо готують з домашньої лапші з яйця та м'яса, риби або овочів з додаванням спецій та приправ.
- Лагман має багато варіацій із застосуванням різних видів м'яса, овочів та спецій. У кожній країні він готується по-різному.
- У Грузії, як і в багатьох інших країнах, народження дитини святкують лагманом з кількох видів м'яса - це символізує багатство та процвітання в родині.
- Крім курки, в рецепті лагману можна використовувати також інші види м'яса, наприклад, баранину або яловичину, що дасть блюду зовсім інший смак і аромат.