Хачапурі по-аджарськи: Грузинський рецепт
Кухня
Інгредієнти для тіста:
- 0,5 кг борошна
- 120 мл молока
- 120 мл чистої води
- 1 яйце
- 1 чайна ложка цукру
- 1 чайна ложка сухих дріжджів
- 1/3 чайної ложки солі
Інгредієнти для начинки:
- 7 яєць
- 200 гр сулугуні / моцарели / фети (на вибір)
- 200 гр адигейського сиру / бринзи (на вибір)
- 200 гр твердого сиру
- 3 ст. л. вершкового масла
- 1-2 ст. л. молока
Інструкції з приготування:
- Почніть з приготування тіста. Змішайте молоко з водою та підігрійте до теплої температури (35-40 градусів), розчиніть у рідині сіль, цукор, дріжджі та залиште на 15 хвилин у теплому місці. Вийміть яйце з холодильника і залиште на кілька хвилин у кімнатній температурі. Процідіть борошно через сито.
- Додайте яйце в підняту дріжджову суміш та розмішайте вінчиком до однорідності. Поступово додавайте просіяне борошно та замішуйте однорідне м'яке тісто. Накрийте легким вологим рушником та залиште на 1 годину в теплому місці (35 градусів).
- Після години тісто знову розімніть на присипаній борошном поверхні та поверніть в миску. Накрийте дріжджове тісто вологим легким рушником та залиште на ще 1 годину в теплому місці.
- Тим часом підготуйте сирну начинку для аджарських хачапурі. Твердий сир натріть на терці, м'які види сирів можна просто розм'якшити виделкою. Змішайте в мисці всі види сирів, додайте два свіжих яйця, сіль, спеції за смаком та знову перемішайте.
- Розділіть підійшовше тісто на 5 рівних частин, по черзі розкатайте кожну на присипаній борошном поверхні у овальну форму. Виложіть в центр овалу начинку, залишаючи близько 2-3 см тіста по краях вільними. Заверніть тісто так, щоб форма пирога нагадувала човник.
- Повторюйте цей процес для інших порцій тіста та начинки. Розігрійте духовку до 240/260 градусів, насипте пергаментний папір або розітріть вершковим маслом противень і перенесіть на нього хачапурі.
- Змастіть краї тіста молоком та поставте противень з хачапурі в розігріту духовку. Випікайте аджарські хачапурі приблизно 15 хвилин, доки тісто не зарум'яніється. Потім вийміть противень, зробіть в центрі невеликі ямки та вбийте по одному яйцю, поверніть противень у духовку.
- Випікайте хачапурі по-аджарськи ще 2-3 хвилини, доки білок не пріготуєть.
- Виймайте страву з духовки і дайте трохи охолонути. Подавайте у теплому вигляді.