Хачапурі по-аджарськи: Грузинський рецепт

Хачапурі по-аджарськи: Грузинський рецепт
3.4
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти для тіста:

  • 0,5 кг борошна
  • 120 мл молока
  • 120 мл чистої води
  • 1 яйце
  • 1 чайна ложка цукру
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів
  • 1/3 чайної ложки солі

Інгредієнти для начинки:

  • 7 яєць
  • 200 гр сулугуні / моцарели / фети (на вибір)
  • 200 гр адигейського сиру / бринзи (на вибір)
  • 200 гр твердого сиру
  • 3 ст. л. вершкового масла
  • 1-2 ст. л. молока

Інструкції з приготування:

  1. Почніть з приготування тіста. Змішайте молоко з водою та підігрійте до теплої температури (35-40 градусів), розчиніть у рідині сіль, цукор, дріжджі та залиште на 15 хвилин у теплому місці. Вийміть яйце з холодильника і залиште на кілька хвилин у кімнатній температурі. Процідіть борошно через сито.
  2. Додайте яйце в підняту дріжджову суміш та розмішайте вінчиком до однорідності. Поступово додавайте просіяне борошно та замішуйте однорідне м'яке тісто. Накрийте легким вологим рушником та залиште на 1 годину в теплому місці (35 градусів).
  3. Після години тісто знову розімніть на присипаній борошном поверхні та поверніть в миску. Накрийте дріжджове тісто вологим легким рушником та залиште на ще 1 годину в теплому місці.
  4. Тим часом підготуйте сирну начинку для аджарських хачапурі. Твердий сир натріть на терці, м'які види сирів можна просто розм'якшити виделкою. Змішайте в мисці всі види сирів, додайте два свіжих яйця, сіль, спеції за смаком та знову перемішайте.
  5. Розділіть підійшовше тісто на 5 рівних частин, по черзі розкатайте кожну на присипаній борошном поверхні у овальну форму. Виложіть в центр овалу начинку, залишаючи близько 2-3 см тіста по краях вільними. Заверніть тісто так, щоб форма пирога нагадувала човник.
  6. Повторюйте цей процес для інших порцій тіста та начинки. Розігрійте духовку до 240/260 градусів, насипте пергаментний папір або розітріть вершковим маслом противень і перенесіть на нього хачапурі.
  7. Змастіть краї тіста молоком та поставте противень з хачапурі в розігріту духовку. Випікайте аджарські хачапурі приблизно 15 хвилин, доки тісто не зарум'яніється. Потім вийміть противень, зробіть в центрі невеликі ямки та вбийте по одному яйцю, поверніть противень у духовку.
  8. Випікайте хачапурі по-аджарськи ще 2-3 хвилини, доки білок не пріготуєть.
  9. Виймайте страву з духовки і дайте трохи охолонути. Подавайте у теплому вигляді.