Як зробити пляцок: рецепт українського десерту

Як зробити пляцок: рецепт українського десерту
4.1
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для пляцка:

  • 450 гр борошна
  • 5 яєць
  • 200-250 гр вершкового масла
  • 220 гр цукру
  • 150 гр сметани
  • пів-лимона (цедра)
  • 4 ст. какао-порошка
  • 2 ст. меду
  • 2-3 ст. морквяного соку
  • 2-3 ст. бурякового соку
  • 2 ст. томатної пасти
  • 3 ч. л. розпушувача

Крем для пляцка:

  • 400 гр молока
  • 200 гр цукру
  • 100 гр вершкового масла
  • 3 яйця (тільки жовтки)
  • 2 ст. борошна
  • 5 гр ванільного цукру

Шоколадна глазур:

  • 100 гр чорного шоколаду
  • 50 гр вершкового масла
  • 50 гр сметани

Рецепт приготування страви:

  1. Приготувати заварний крем для плацку. Жовтки відокремити від білків і збити з цукром, ванільним цукром до його повного розчинення за допомогою вінчика або міксера. Просіяти через сито борошно і перемішати до однорідності.
  2. Молоко влити в окрему каструлю, довести до кипіння і зняти з вогню. Безперервно помішуючи яєчну суміш, долити до неї гаряче молоко. Повернути крем на вогонь і варити на невеликому вогні після закипання до невеликого загусання (консистенція, як у негустої сметани). При цьому безперервно розмішувати крем вінчиком.
  3. Зняти каструлю з плити, накрити кришкою і залишити до охолодження на час приготування плацку.
  4. Близько 60 гр вершкового масла покласти в невелику ємність разом з медом і поставити на водяну баню. Помішуючи, довести суміш до рідкого та однорідного стану, зняти з водяної бані та залишити охолоджуватися.
  5. Три яйця вбити в миску, додати 75 г цукру і збити міксером до пишності протягом 5 хвилин. Не перестаючи збивати, додати 2 ст.л. сметани, влити медову суміш та змішувати до однорідної консистенції. Потім всипати 2 ч. л. розпушувача та розмішати.
  6. Розділити яєчну масу на 4 рівні частини, в кожну з них підмішати 4 різні барвники - 2 види соку, томатну пасту та 2 ст.л. какао-порошка (морквяний і буряковий сік віджати через марлю від тертої моркви/буряків). У кожну підфарбовану частину всипати по 75 г борошна і розмішати до однорідності.
  7. Якщо тісто погано розмішується, можна додати кілька ложок молока. Духовку розігріти до 180С, на аркуші пергаментного паперу намалювати прямокутник зі сторонами 15*20 см і покласти на деко. У центр прямокутника викласти половину тіста одного кольору, рівномірно розрівняти його по всьому периметру і відправити в розігріту духову шафу.
  8. Випікати корж близько 4-5 хвилин до готовності і вийняти деко з духовки. Відокремити корж з пергаменту, покласти на решітку і залишити остигати. На лист по периметру прямокутника викласти другу частину цього ж кольору тіста, розмазати по всьому периметру і спекти до готовності.
  9. Таким чином спекти ще 6 коржів з 3 видів тіста, що залишилися.
  10. Вершкове масло для крему порізати на шматочки і залишити на півгодини в кімнатній температурі. Потім збити його міксером до пишноти протягом 2-3 хвилин. Не перестаючи збивати масло, додати  по ложці весь заварний крем.
  11. Коржі, що остигли, промазати заварним кремом (залишити половину для формування пирога) і скласти стопкою один на одного так, щоб кольори чергувалися, а не повторювалися двічі. В окремій мисці з'єднати 2 яйця, що залишилися, всипати 75 гр цукру і збити міксером до його повного розчинення.
  12. Не перестаючи збивати яйця з цукром, ввести в них по ложці сметану і змішувати до однорідної консистенції. Всипати борошно з розпушувачем, просіюючи їх через сито і терту половину лимона, ще раз перемішати.
  13. Розділити отримане тісто на дві рівні частини, в одну додати какао-порошок (2 ст.л.), що залишився, а в другу пару ложок молока, добре перемішати. Духовку розігріти до 180С, лист застелити пергаментом (також накреслити на ньому прямокутник зі сторонами 15*20 см).
  14. Викласти половину темного тіста на застелене деко, розмазуючи його майже по всьому периметру (можна залишати подекуди вільний простір). Заповнити вільний простір світлим тістом так, щоб вийшов хаотичний "мармуровий" малюнок і відправити деко у розігріту духову шафу.
  15. Випікати чорно-білий корж до готовності близько 8 хвилин. Вийняти з духовки, зняти його з дека і перекласти на решітку остигати. Таким же чином спекти другий корж з двох видів тіста, що залишилися.
  16. Розрізати плацок з різнокольорових коржів на 5 рівних за розміром частин. Приготувати роз'ємну форму для випікання або застелити звичайну прямокутну форму для випікання харчовою плівкою.
  17. Покласти на дно потрібної форми чорно-білий корж і змастити кремом. Зверху щільно укласти шматочки різнокольорового торта, укладаючи їх по черзі то прямо, то боком (між шматочками промазувати кремом).
  18. Верх пирога змастити кремом, що залишився і накрити другим чорно-білим коржем. Відправити форму в холодильник, попередньо накривши її харчовою плівкою чи кришкою. Відправити торт на 3-4 години на холодильник.
  19. Через вказаний час приготувати шоколадну глазур: поламати шоколад на дрібні шматочки і розтопити на водяній бані безперервно помішуючи. Додати в розтоплений шоколад вершкове масло і ретельно перемішати. Потім додати сметану і перемішати до однорідності.
  20. Вийняти форму з холодильника, перевернути торт на блюдо і рівномірно змастити боки та поверхню глазур'ю. Поставити страву назад у холодильник. Пляцок повинен настоятися у холоді близько 10 годин перед подачею. Вийняти готовий торт із холодильника, прикрасити на свій смак, нарізати порційними шматочками та подавати до столу. Приємного чаювання!