Як приготувати смачний маковий торт?

Як приготувати смачний маковий торт?
4.6
(15)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 350-400 гр борошна
  • 350-400 мл чистої води
  • 250 мл кефіру
  • 150-200 гр цукру
  • 80 гр сухого маку
  • 10 гр ванільного цукру
  • пів-ч.л. соди
  • дрібка солі

Рецепт приготування страви:

  1. Кефір влити в миску, додати сіль із содою і швидко розмішати, залишити на 10-15 хвилин при  кімнатній температурі.
  2. Борошно просіяти через сито і поступово ввести в масу кефіру, замісити руками густе тісто.
  3. Вимісити тісто на столі, присипаним борошном і розділити на 3 рівних шматочки.
  4. Кожен шматочок розкатати в круглий пласт близько 1 см завтовшки, поставити сковороду на вогонь і розігріти.
  5. Проколоти по всій поверхні коло тіста вилкою і обережно перенести його на розпечену сковороду.
  6. Просмажити корж на кефірі до рум'яності з обох боків на середньому вогні та перекласти на решітку.
  7. Так само проколоти вилкою і спекти до готовності ще два коржі, охолодити їх на решітці.
  8. Приготувати макову заливку для торта. Мак всипати в ступку і ретельно розтерти до появи макового молочка (можна подрібнити його за допомогою кавомолки).
  9. Всипати розтертий мак у каструлю, залити гарячою водою, всипати цукор з ванільним цукром та поставити на середній вогонь.
  10. Після закипання зменшити вогонь так, щоб сироп ледь кипів і проварити заливку протягом 10 хвилин, помішуючи.
  11. Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою і залишити охолоджуватися.
  12. Порізати або порвати на шматочки коржі, скласти їх у миску і залити маковим кремом, що охолов, перемішати.
  13. Зверху поставити велику тарілку та гніт близько 1 кг. Залишити маковий торт на ніч у холодильнику для просочення.
  14. Через 8-12 годин вийняти миску з холодильника, зняти гніт і перевернути торт на тарілку (можна подавати коржі з кремом з маку в мисці або салатниці, як на фото). Приємного чаювання!

Маковий торт - це справжнє свято для наших смакових рецепторів. Мак - одна з найстаріших культурних рослин, використовувана у кулінарії протягом багатьох століть. Макові вироби завжди були невід'ємною частиною національної кухні багатьох країн, включаючи Україну.

Цей торт з маком є традиційним для святкування Маковія в Україні, яке припадає на середину листопада. Маковія вважають символом плодючості, багатства і здоров'я. У стародавні часи вірували, що їжа з маком допоможе зберегти силу і підвищити настрій.