Гуска з яблуками
Кухня
Інгредієнти:
- тушка гуски, вагою близько 6 кг
- 3 л води
- кілька гілочок чебрецю
- 2 ст.л. солі
- 1 ст.л. чорного меленого перцю
- Начинка для гуски з яблуками:
- 3 яблука середніх розмірів
- 200 гр гусячої печінки (можна замінити курячою)
- корінь селери, вагою близько 50 гр
- 40 гр білого хліба (трохи черствого)
- кілька гілочок чебрецю
Рецепт приготування страви:
- Попередньо підготувати тушку гуски для запікання в духовці. Промити птицю, обсушити, видалити шию, жировий прошарок і кінці крил. Попроколювати ножем ніжки гусака, грудку і боки гусака. Чебрець промити, обсушити і нашаткувати.
- У невеликій ємності з'єднати сіль, чорний мелений перець і чебрець. Підвісити тушку гуски й обдати її окропом з усіх боків, дати стекти воді та просохнути птиці. Просушити птицю паперовим рушником.
- Натерти гуску всередині та зовні сухою сумішшю. Обгорнути гусака легкою тканиною і залишити на кілька днів у холодильнику. Через 2 доби промити гусака під струменем води і обсушити паперовими рушниками.
- Яблука вимити і порізати маленькими кубиками, хліб порізати такими ж шматочками як і яблука. Корінь селери очистити і дрібно порізати. Бажано всі інгредієнти нарізати кубиками однакового розміру. Чебрець промити та подрібнити ножем.
- З'єднати в мисці печінку, яблука, хліб, селеру, чебрець і перемішати. Влити до отриманої суміші 1-2 ложки рослинної олії та гарненько перемішати. Духовку розігріти до 220С.
- Наповнити гусака яблуками, печінкою, хлібом, селерою і зашити порожнину грубою ниткою (зашивати не щільно, залишати місце для проходу повітря). крила гусака обгорнути фольгою і перекласти тушку на решітку (грудкою вниз).
- Відправити решітку в духовку, а під гускою встановити форму або деко з високими бортиками (влити туди трохи гарячої води). Запікати гусака з яблуками при температурі 220С близько 20 хвилин.
- Потім зменшити температуру духовки до 160С, вийняти решітку і перевернути гусака грудкою догори, обернути його фольгою і знову відправити в духовку. Запікати гуску за вказаної температури близько 2,5 годин. При цьому 2-3 рази зняти фольгу і полити гусака соком, що стік у форму.
- Через 2,5 години зняти фольгу і запікати гусака в духовці ще півгодини. Вийняти решітку разом із гускою і формою з жиром із духової шафи. Перекласти гуску на тарылку і полити соком, що стік у форму.
- Гуска з яблуками готова, подавати її до столу гарячою, прикрасивши на свій смак. Смачного!
Крім того, гуси відомі своїм високим кулінарним значенням. Їхнє м'ясо має ніжний смак і неперевершений аромат, особливо коли воно поєднується зі смаком яблук. Приготування гуски з яблуками є одним із найкращих способів витягти найкращі смакові якості цього м'яса.