Гриби у вершковому соусі
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг будь-яких грибів
- 150 мл вершків (15 або 20%)
- 150 мл грибного, овочевого, курячого або м'ясного бульйону
- 1-2 цибулини
- 1 ст.л. вершкового масла
- 1 ст.л. борошна
- 1 лавровий лист
- молотий мускатний горіх - за смаком
- сіль, перець - за смаком
Рецепт приготування:
- Гриби потрібно скласти в друшляк і ретельно промити під струменем прохолодної води. Якщо потрібно, можна поскрести гриби ножем, щоб очистити їх від наліту та землі. Потім слід залишити гриби стекати від зайвої вологи.
- У каструлі вскипятити велику кількість води. Додати до неї гриби і довести до кипіння, потім зменшити вогонь. Варити гриби до готовності при слабкому кипінні (шампіньйони - до 5 хвилин, гливи - до 10, білі гриби - до 15, а всі інші лісові гриби - від 20 до 30 хвилин).
- Злити грибний бульйон в окремий посуд, його можна використовувати для готування вершкового соусу.
- На сковороді поєднати вершкове масло та 1 ст.л. рослинної олії, поставити на найслабший вогонь і розтопити.
- Порізати цибулю дрібними шматочками та додати до розігрітої олії на сковороді. Підвищити вогонь та обсмажувати цибулю, помішуючи, до золотистого кольору.
- Ножем розрізати гриби на дрібні шматочки та додати на сковороду. Смажити приблизно 5 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Потім додати підігріті вершки на сковороду, розмішати і готувати ще 5 хвилин при слабкому кипінні.
- Поки готується грибний соус, обсмажте борошно на помірному вогні на сухій сковороді до кремового кольору, постійно помішуючи лопаткою. Потім додайте борошно до грибів в вершковому соусі, додайте сіль, перець за смаком, молотий мускатний горіх, перемішайте і зніміть з вогню.
- Подавати готову грибну закуску можна як в гарячому, так і в остудженому вигляді.
Ще один варіант подачі цієї страви - на грилі. Гриби з вершковим соусом можна запікти в барбекю або на грилі. Перед готуванням грибів слід ретельно видалити зайву вологу з них, використовуючи кухонний рушник. Після того, як гриби вже обсмажені з цибулею, їх можна перекласти на гриль і запікти до золотистого кольору. Це надасть грибам гарний смак та аромат.