Гречаники з фаршем - ідеальний обід для всієї родини

Гречаники з фаршем - ідеальний обід для всієї родини
4.8
(9)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг курячого філе (можна замінити фаршем)
  • 2 цибулини
  • 150 гр кетчупу (або 200 гр домашнього томатного соусу, або 100 гр томатної пасти)
  • 150 гр гречаної крупи
  • 2 яйця
  • + борошно для панірування гречаників
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Гречку всипати в сито і ретельно промити під струменем холодної води, всипати крупу в каструлю з великою кількістю підсоленої води, що кипить.
  2. Варити гречану кашу до готовності приблизно півгодини та злити воду, накрити каструлю кришкою та відставити у строну.
  3. Куряче філе промити та обсушити, пропустити через м'ясорубку з однією цибулею (можна натерти цибулю на тертці та змішати з фаршем).
  4. Додати в отриманий фарш із цибулею сирі яйця, сіль, перець за смаком і добре перемішати.
  5. На сковороду влити 3-4 ст. рослинної олії і поставити на вогонь, в окрему тарілку всипати приблизно 100 г борошна. 
  6. Додати до фаршу гречку і знову перемішати, взяти невелику кількість гречаної маси руками, сформувати овальну котлету, обкачати в борошні та викласти на сковорідку з розігрітою олією.
  7. Таким чином зліпити ще кілька гречаників, обваляти їх у борошні та викласти на сковороду з розігрітою олією.
  8. Просмажити гречані котлети з фаршем до рум'яності з обох боків на середньому вогні (близько 2 хвилин на кожну сторону).
  9. Другу цибулину очистити, порізати півкільцями і викласти в каструлю з розігрітим маслом (2-3 ст.л.).
  10. Просмажити цибулю до золотистого кольору протягом 5 хвилин на слабкому вогні, помішуючи лопаткою.
  11. Якщо ви використовуєте кетчуп або томатну пасту, їх потрібно розвести водою до кількості соусу 200 мл.
  12. Влити в каструлю томатний соус (або розведений водою кетчуп/томатну пасту).
  13. Довести до кипіння і щільно укласти в соус гречаники, знову довести до кипіння, додати лавровий лист і декілька горошин перцю.
  14. Готувати гречаники з фаршем протягом півгодини на мінімальному вогні під кришкою.
  15. Зняти каструлю з вогню, посипати подрібненою зеленню страву і накрити кришкою на 15 хвилин.
  16. Зняти кришку, розкласти гречаники з м'ясом по тарілках і полити соусом томатним. Смачного!

Цікаві факти про гречку:

  • Гречка - це одна з найдавніших культур, яку вирощували більше 8 тисяч років тому.
  • Україна є найбільшим виробником гречки в світі.
  • Гречка містить багато білка та амінокислот, що робить її важливим продуктом для вегетаріанців та веганів.
  • Гречка містить багато важливих мінералів, таких як магній, калій та фосфор, що корисні для здоров'я кісток та серця.