1 ст. л. коньяку, горілки або рому (не обов'язково)
1/2 ч. л. молотої кориці
1/4 ч. л. ваніліну
Рецепт приготування:
Хурму ретельно вимити та видалити з неї плодоніжку з листками. Нарізати на невеликі шматки та видалити кісточки. Якщо сорт хурми має в'язку текстуру, обережно зрізати з фруктів шкірку.
Лимон на декілька хвилин опустити в гарячу воду, розрізати навпіл і вижати сік, процідити його крізь сито від кісточок та м'якоті.
У каструлю з'єднати м'якоть хурми, цукор, лимонний сік та поставити на вогонь. Помішуючи, довести до кипіння та додати корицю, ванілін, влити сік апельсину або воду, добре перемішати.
Готувати джем з хурми приблизно півгодини при слабкому кипінні, якомога частіше помішуючи.
Перед закінченням приготування додати до джему коньяк, горілку або ром і добре перемішати.
Під час приготування джему підготувати банки для консервації. Простерилізувати їх будь-яким зручним способом, кришки також прокип'ятити в 8-10 хвилин.
Гарячий джем розподілити по банках, закрити їх гарячими кришками, перевернути дном вгору та укутати ковдрою. Залишити банки в такому положенні на 5-6 годин до повного охолодження.
Готовий джем з хурми можна зберігати в темному прохолодному місці протягом року.