Дріжджові ватрушки з картоплею

Дріжджові ватрушки з картоплею
4.4
(6)
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 400 г борошна
  • 125 мл чистої води
  • 100 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. сухих дріжджів (з гіркою)
  • 1 ст. л. сметани
  • 1 ст. л. цукру
  • 1/4 ч. л. солі

Для начинки:

  • 4 картоплі
  • 1 яйце
  • 50 г твердого сиру (не обов'язково)
  • 4 ст. л. вершків
  • 3 ст. л. вершкового масла
  • сіль, перець за смаком
  • яйце для змащування

Рецепт приготування:

  1. Дріжджі просіяти через сито разом з борошном і розмішати. Якщо на упаковці дріжджів вказано розчинити їх у теплій воді або молоці, змішати їх з невеликою кількістю теплої води, цукру та ретельно розмішати. Потім залишити суміш на 10-15 хвилин у теплі.
  2. Сметану, яйце та сіль змішати в невеликій мисці та збити вінчиком. Залишити на 10 хвилин при кімнатній температурі. Розтоплене вершкове масло охолодити до теплої температури без кипіння. Змішати розтоплене масло з яєчно-сметанною масою та додати все до дріжджової рідини (або до теплої води зцукром), ще раз перемішати.
  3. Поступово додавати до отриманої маси просіяне борошно (або борошно з дріжджами), замісити м'яке і еластичне тісто. Накрити миску з тістом серветкою або легким рушником і залишити у теплі (30-35°С) на годину-півтори.
  4. Тим часом приготувати начинку для ватрушок. Картоплю очистити від шкірки і скласти у каструлю з великою кількістю киплячої підсоленої води. Варити картоплю близько 25-30 хвилин з моменту закипання до м'якості при слабкому кипінні води.
  5. Після вказаного часу злити воду, розтерти картоплю до стану пюре. Додати вершкове масло, вершки, посолити і поперчити за смаком, ще раз перемішати, накрити каструлю кришкою та охолодити. Сир натерти на терці, додати до трохи теплого картопляного пюре разом з сирим яйцем та перемішати.
  6. Отримане тісто замісити руками на присипаній борошном поверхні, розділити його на рівні шматочки (кулі розміром з абрикос) і викласти їх на деко, перед цим змащуючи його рослинною олією або покриваючи пергаментним папером.
  7. Приплющити кожну кулю до дека та зробити в центрі коржика углиблення за допомогою дна склянки (близько 2 см краї повинні залишитись невдавленими). Наповнити кожну ватрушку невеликою кількістю картопляного пюре.
  8. Залишити ватрушки з начинкою на півгодини в теплому місці.
  9. Розігріти духовку до 200°С, в невеликій ємкості збити яйце виделкою з додаванням невеликої кількості цукру. Змастити поверхню ватрушок (разом з начинкою) яєчною сумішшю і поставити деко у розігріту духовку.
  10. Випікати ватрушки з картоплею до золотистого кольору протягом 20 хвилин. Вийняти деко з духовки та залишити вироби на кілька хвилин охолоджуватися.
  11. Готові дріжджові ватрушки з картоплею смачні як теплі, так і холодні. Смакуйте разом із своєю сім'єю та друзями.