Дріжджові ватрушки з картоплею
Кухня
Інгредієнти:
Для тіста:
- 400 г борошна
- 125 мл чистої води
- 100 г вершкового масла
- 1 яйце
- 1 ст. л. сухих дріжджів (з гіркою)
- 1 ст. л. сметани
- 1 ст. л. цукру
- 1/4 ч. л. солі
Для начинки:
- 4 картоплі
- 1 яйце
- 50 г твердого сиру (не обов'язково)
- 4 ст. л. вершків
- 3 ст. л. вершкового масла
- сіль, перець за смаком
- яйце для змащування
Рецепт приготування:
- Дріжджі просіяти через сито разом з борошном і розмішати. Якщо на упаковці дріжджів вказано розчинити їх у теплій воді або молоці, змішати їх з невеликою кількістю теплої води, цукру та ретельно розмішати. Потім залишити суміш на 10-15 хвилин у теплі.
- Сметану, яйце та сіль змішати в невеликій мисці та збити вінчиком. Залишити на 10 хвилин при кімнатній температурі. Розтоплене вершкове масло охолодити до теплої температури без кипіння. Змішати розтоплене масло з яєчно-сметанною масою та додати все до дріжджової рідини (або до теплої води зцукром), ще раз перемішати.
- Поступово додавати до отриманої маси просіяне борошно (або борошно з дріжджами), замісити м'яке і еластичне тісто. Накрити миску з тістом серветкою або легким рушником і залишити у теплі (30-35°С) на годину-півтори.
- Тим часом приготувати начинку для ватрушок. Картоплю очистити від шкірки і скласти у каструлю з великою кількістю киплячої підсоленої води. Варити картоплю близько 25-30 хвилин з моменту закипання до м'якості при слабкому кипінні води.
- Після вказаного часу злити воду, розтерти картоплю до стану пюре. Додати вершкове масло, вершки, посолити і поперчити за смаком, ще раз перемішати, накрити каструлю кришкою та охолодити. Сир натерти на терці, додати до трохи теплого картопляного пюре разом з сирим яйцем та перемішати.
- Отримане тісто замісити руками на присипаній борошном поверхні, розділити його на рівні шматочки (кулі розміром з абрикос) і викласти їх на деко, перед цим змащуючи його рослинною олією або покриваючи пергаментним папером.
- Приплющити кожну кулю до дека та зробити в центрі коржика углиблення за допомогою дна склянки (близько 2 см краї повинні залишитись невдавленими). Наповнити кожну ватрушку невеликою кількістю картопляного пюре.
- Залишити ватрушки з начинкою на півгодини в теплому місці.
- Розігріти духовку до 200°С, в невеликій ємкості збити яйце виделкою з додаванням невеликої кількості цукру. Змастити поверхню ватрушок (разом з начинкою) яєчною сумішшю і поставити деко у розігріту духовку.
- Випікати ватрушки з картоплею до золотистого кольору протягом 20 хвилин. Вийняти деко з духовки та залишити вироби на кілька хвилин охолоджуватися.
- Готові дріжджові ватрушки з картоплею смачні як теплі, так і холодні. Смакуйте разом із своєю сім'єю та друзями.