Булочки на кефірі

Булочки на кефірі
3.6
(7)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 380 гр борошна
  • 200 мл кефіру
  • 50 гр вершкового масла або маргарину
  • 2 ст.л. молока (можна замінити водою)
  • 2 ст.л. цукру
  • 12 гр свіжих дріжджів
  • пів-ч.л. солі
  • яйце та 1 ст.л. молока для змащування

Рецепт приготування:

  1. Вийміть кефір з холодильника і залиште на 20 хвилин в кімнатній температурі.
  2. Просійте борошно через сито разом із сіллю, ретельно змішайте і зробіть у центрі углублення.
  3. Розтопіть вершкове масло або маргарин на водяній бані, не доводячи до кипіння, і дайте повністю охолонути.
  4. Підігрійте молоко до легкої температури (35-40С), додайте цукор, дріжджі і ретельно розітріть виделкою до однорідної консистенції. Залиште дріжджову суміш на 15 хвилин в теплі, поки не утвориться пінна "шапочка". Додайте до неї кефір та розмішайте вінчиком.
  5. Додайте кефірну масу в центр борошняної суміші, поступово додаючи з країв борошно, і замішайте м'яке тісто. В кінці додайте розтоплене масло і замішуйте тісто протягом 10 хвилин на поверхні, присипаній борошном.
  6. Накрийте миску легким рушником і залиште на 1,5 години в теплому місці. Дріжджове тісто для булочок на кефірі повинне збільшитися в 2 рази.
  7. Після цього розділіть підняте тісто на 8-10 рівних шматочків та розкладіть їх на деко, змащене рослинною олією, на великій відстані один від одного (дайте кожній частинці форму кульки).
  8. Накрийте булочки легким рушником або плівкою для їжі та залиште на 20 хвилин в теплому місці.
  9. Розігрійте духовку до 200 градусів.
  10. Розбийте яйце в маленькій мисці разом з молоком та збийте виделкою. Змастіть поверхню піднятих булочок яєчною сумішшю та поставте в розігріту духовку.
  11. Випікайте булочки на кефірі до золотистого кольору близько півгодини. Вийміть деко і залиште на кілька хвилин охолонути. Солодкі булочки на кефірі залишаються м'якими навіть після повного охолодження.