Булочки на кефірі
Кухня
Інгредієнти:
- 380 гр борошна
- 200 мл кефіру
- 50 гр вершкового масла або маргарину
- 2 ст.л. молока (можна замінити водою)
- 2 ст.л. цукру
- 12 гр свіжих дріжджів
- пів-ч.л. солі
- яйце та 1 ст.л. молока для змащування
Рецепт приготування:
- Вийміть кефір з холодильника і залиште на 20 хвилин в кімнатній температурі.
- Просійте борошно через сито разом із сіллю, ретельно змішайте і зробіть у центрі углублення.
- Розтопіть вершкове масло або маргарин на водяній бані, не доводячи до кипіння, і дайте повністю охолонути.
- Підігрійте молоко до легкої температури (35-40С), додайте цукор, дріжджі і ретельно розітріть виделкою до однорідної консистенції. Залиште дріжджову суміш на 15 хвилин в теплі, поки не утвориться пінна "шапочка". Додайте до неї кефір та розмішайте вінчиком.
- Додайте кефірну масу в центр борошняної суміші, поступово додаючи з країв борошно, і замішайте м'яке тісто. В кінці додайте розтоплене масло і замішуйте тісто протягом 10 хвилин на поверхні, присипаній борошном.
- Накрийте миску легким рушником і залиште на 1,5 години в теплому місці. Дріжджове тісто для булочок на кефірі повинне збільшитися в 2 рази.
- Після цього розділіть підняте тісто на 8-10 рівних шматочків та розкладіть їх на деко, змащене рослинною олією, на великій відстані один від одного (дайте кожній частинці форму кульки).
- Накрийте булочки легким рушником або плівкою для їжі та залиште на 20 хвилин в теплому місці.
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Розбийте яйце в маленькій мисці разом з молоком та збийте виделкою. Змастіть поверхню піднятих булочок яєчною сумішшю та поставте в розігріту духовку.
- Випікайте булочки на кефірі до золотистого кольору близько півгодини. Вийміть деко і залиште на кілька хвилин охолонути. Солодкі булочки на кефірі залишаються м'якими навіть після повного охолодження.