Домашня сливова пастила: рецепт зі смаком і користю для здоров'я
Кухня
Інгредієнти:
- 1,5 кг слив
- 1 кг цукру
- 2 середні лимони
Рецепт приготування страви:
- Сливи вимити, очистити від плодоніжок та кісточок, порізати м'якоть із шкіркою на четвертинки. Скласти подрібнені сливи в миску або каструлю, залити окропом і поставити на вогонь.
- Варити сливи за слабкого кипіння близько 10 хвилин до м'якості плодів (час залежить від сорту слив). Зняти каструлю/миску з плити, трохи остудити і подрібнити до пюреподібної консистенції за допомогою блендера.
- Додати в сливове пюре цукор, розмішати до повного розчинення і поставити каструлю на вогонь. Помішуючи, довести джем до кипіння.
- Тим часом вимити лимони у теплій воді, насухо обтерти серветкою. Зняти з них тонкий шар цедри та натерти її на дрібній тертці. З м'якоті вичавити весь сік, процідити його через сито і додати разом із тертою цедрою в киплячий джем, ретельно перемішати.
- Варити сливову пастилу до загусання близько 1,5 години (час може різнитися від 1 години до 2 годин залежно від потужності плити, соковитості фруктів і т.д.). Готове пюре перелити у прямокутну форму для запікання, попередньо застеливши її харчовою плівкою або пергаментним папером. Накрити пастилу краями плівки або паперу і залишити до повного остигання.
- Прибрати після остигання пастилу в холодильник як мінімум на добу. Через цей час можна нарізати готовий десерт порційними шматочками і подавати до гарячого чаю. Зберігати домашню пастилу зі слив у холодильнику до 10-12 місяців (щільно обернувши харчовою плівкою /фольгою).