Торт з Савоярді
Кухня
Інгредієнти:
- 450-500 мл вершків 30-35%
- близько 20-24 шт печива Савоярді
- 200 гр чорного або молочного шоколаду
- 120 гр лісових горіхів (фундука)
- 120 гр цукру
- 110-120 гр родзинок
- 100 мл рому/коньяку/віскі (+ 100 мл для родзинок - не обов'язково)
- 100 мл чистої води
- 3 ст.л. молока
- 30 мл чистої води
- 1,5 ч.л. розчинної кави (або 2 ч.л. меленої кави)
Рецепт приготування страви:
- На сухій пательні обсмажити лісові горіхи до рум'яності та появи приємного аромату. Готові горіхи остудити й очистити від шкірки. У каструлю влити воду і поставити на вогонь. Коли вода нагріється, додати цукор і, помішуючи, довести суміш до кипіння.
- Відразу після закипання зменшити вогонь і варити сироп близько 2-3 хвилин за слабкого кипіння, не помішуючи. Перевірити карамель на готовність можна таким чином: капнути на холодну тарілку і дати охолонути. Коли карамель охолоне, вона не повинна розтікатися при нахилі тарілки.
- Всипати в готову карамель обсмажений фундук і розмішати. Через кілька секунд перекласти горіхи в карамелі на силіконовий килимок або пергаментний папір. Дати горіховій масі охолонути і повністю застигнути в холоді. Родзинки скласти в невелику ємність і залити ромом/коньяком/віскі на півгодини. Алкоголь можна замінити теплою водою.
- Тим часом приготувати всі інші інгредієнти для торта із Савоярді. Розчинну каву залити гарячою водою і розмішати. Якщо ви використовуєте мелену каву, потрібно заварити її в турці. Відразу після закипання зняти турку з вогню. Залишити каву остигати до трохи теплого стану.
- Шоколад поламати на дрібні шматочки і скласти в миску, влити молоко і поставити її на водяну баню. Помішуючи, нагрівати шоколад із молоком до повного розплавлення. Зняти посудину з водяної бані та залишити остигати.
- Горіхи вийняти з холодильника і пройтися по них качалкою. Можна швидко подрібнити горіхи в блендері (потрібна дуже велика крихта або дрібні шматочки). Охолоджені вершки збити міксером до утворення густої пінистої маси.
- Не перестаючи збивати вершки (але вже на низькій швидкості), влити розтоплений шоколад. Змішувати до однорідного кольору. До отриманої шоколадної маси всипати подрібнений горіховий грильяж і розмішати.
- З родзинок злити алкоголь і просушити їх серветкою, додати до шоколадної суміші та знову перемішати. Роз'ємну форму для випічки застелити харчовою плівкою. Якщо це необхідно - процідити каву через марлю, складену в 3 шари (щоб позбутися осаду).
- З'єднати каву з ромом/коньяком/віскі та розмішати. Кожне печиво Савоярді потрібно вмочити в каву з ромом на секунду і викласти на дно застеленої форми. Таким чином покрити все дно змоченим у каві печивом (має піти приблизно половина).
- Зверху викласти шоколадно-вершковий крем і розрівняти поверхню. Покрити крем печивом Савоярді, що залишилося, змоченим у каві, відправити форму з тортом у морозильну камеру.
- Торт із Савоярді має настоятися в морозилці не менше 4 годин, можна 6-8. Через зазначений час вийняти форму з морозилки, підплавити гарячим феном бортики і дно форми (це робити не обов'язково, але так легше вийняти торт).
- Перекласти за допомогою харчової плівки торт на тарілку. Прикрасити торт Савоярді на свій смак і порізати на порційні шматочки. Якщо ви не збираєтеся відразу їсти весь торт, потрібно відрізати від нього потрібну кількість шматочків, а решту прибрати в холодильник.
- Кожен шматочок торт із Савоярді має настоятися в кімнатній температурі не менше 10-15 хвилин. Потім його можна подавати до чаю або кави. Смачного!