Торт з Савоярді

Торт з Савоярді
3.3
(5)
Метод: На плиті
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 450-500 мл вершків 30-35%
  • близько 20-24 шт печива Савоярді
  • 200 гр чорного або молочного шоколаду
  • 120 гр лісових горіхів (фундука)
  • 120 гр цукру
  • 110-120 гр родзинок
  • 100 мл рому/коньяку/віскі (+ 100 мл для родзинок - не обов'язково)
  • 100 мл чистої води
  • 3 ст.л. молока
  • 30 мл чистої води
  • 1,5 ч.л. розчинної кави (або 2 ч.л. меленої кави)

Рецепт приготування страви:

  1. На сухій пательні обсмажити лісові горіхи до рум'яності та появи приємного аромату. Готові горіхи остудити й очистити від шкірки. У каструлю влити воду і поставити на вогонь. Коли вода нагріється, додати цукор і, помішуючи, довести суміш до кипіння.
  2. Відразу після закипання зменшити вогонь і варити сироп близько 2-3 хвилин за слабкого кипіння, не помішуючи. Перевірити карамель на готовність можна таким чином: капнути на холодну тарілку і дати охолонути. Коли карамель охолоне, вона не повинна розтікатися при нахилі тарілки.
  3. Всипати в готову карамель обсмажений фундук і розмішати. Через кілька секунд перекласти горіхи в карамелі на силіконовий килимок або пергаментний папір. Дати горіховій масі охолонути і повністю застигнути в холоді. Родзинки скласти в невелику ємність і залити ромом/коньяком/віскі на півгодини. Алкоголь можна замінити теплою водою.
  4. Тим часом приготувати всі інші інгредієнти для торта із Савоярді. Розчинну каву залити гарячою водою і розмішати. Якщо ви використовуєте мелену каву, потрібно заварити її в турці. Відразу після закипання зняти турку з вогню. Залишити каву остигати до трохи теплого стану.
  5. Шоколад поламати на дрібні шматочки і скласти в миску, влити молоко і поставити її на водяну баню. Помішуючи, нагрівати шоколад із молоком до повного розплавлення. Зняти посудину з водяної бані та залишити остигати.
  6. Горіхи вийняти з холодильника і пройтися по них качалкою. Можна швидко подрібнити горіхи в блендері (потрібна дуже велика крихта або дрібні шматочки). Охолоджені вершки збити міксером до утворення густої пінистої маси.
  7. Не перестаючи збивати вершки (але вже на низькій швидкості), влити розтоплений шоколад. Змішувати до однорідного кольору. До отриманої шоколадної маси всипати подрібнений горіховий грильяж і розмішати.
  8. З родзинок злити алкоголь і просушити їх серветкою, додати до шоколадної суміші та знову перемішати. Роз'ємну форму для випічки застелити харчовою плівкою. Якщо це необхідно - процідити каву через марлю, складену в 3 шари (щоб позбутися осаду).
  9. З'єднати каву з ромом/коньяком/віскі та розмішати. Кожне печиво Савоярді потрібно вмочити в каву з ромом на секунду і викласти на дно застеленої форми. Таким чином покрити все дно змоченим у каві печивом (має піти приблизно половина).
  10. Зверху викласти шоколадно-вершковий крем і розрівняти поверхню. Покрити крем печивом Савоярді, що залишилося, змоченим у каві, відправити форму з тортом у морозильну камеру.
  11. Торт із Савоярді має настоятися в морозилці не менше 4 годин, можна 6-8. Через зазначений час вийняти форму з морозилки, підплавити гарячим феном бортики і дно форми (це робити не обов'язково, але так легше вийняти торт).
  12. Перекласти за допомогою харчової плівки торт на тарілку. Прикрасити торт Савоярді на свій смак і порізати на порційні шматочки. Якщо ви не збираєтеся відразу їсти весь торт, потрібно відрізати від нього потрібну кількість шматочків, а решту прибрати в холодильник.
  13. Кожен шматочок торт із Савоярді має настоятися в кімнатній температурі не менше 10-15 хвилин. Потім його можна подавати до чаю або кави. Смачного!