Рецепт: Паштет із яловичої печінки

Рецепт: Паштет із яловичої печінки
4.9
(5)
Метод: На плиті
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичої печінки
  • 1 л молока (можна замінити сумішшю молока з водою 1:1)
  • 3 цибулини
  • 2 великі морквини
  • 100 гр вершкового масла
  • 50 мл рослинної олії
  • 10 горошин чорного перцю
  • сіль за смаком (близько 1 ч.л.)
  • 3 лаврові листки
  • 1/4 ч.л. меленого мускатного горіха

Рецепт приготування страви:

  1. Яловичу печінку промити й обсушити, скласти в миску й залити молоком (або сумішшю молока з водою). Залишити яловичу печінку розм'якшуватися в молоці на 2 години (за кімнатної температури).
  2. Вийняти печінку з молока і покласти в каструлю. Залити її водою так, щоб повністю покрити (але не більше). Перекласти печінку в миску з молоком, а каструлю з водою поставити на вогонь.
  3. Одразу після закипання додати в каструлю сіль, горошини перцю та мелений мускатний горіх. Розмішати і покласти в киплячу воду з приправами печінку (молоко попередньо злити).
  4. Варити яловичу печінку при слабкому кипінні приблизно півгодини. Якщо на поверхні бульйону утворюється піна - її необхідно знімати. Через півгодини після закипання додати в каструлю лаврове листя. Варити ще 10 хвилин.
  5. Цибулю почистити й порізати тонкими півкільцями, моркву почистити й натерти на тертці. На сковорідці рослинну олію і викласти цибулю. Смажити її на середньому вогні приблизно 3-5 хвилин, періодично помішуючи.
  6. Потім додати моркву і перемішати. Готувати овочі на середньому вогні до м'якості моркви близько 5 хвилин. Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати. Коли печінка вже готова - зняти каструлю з вогню і залишити її застигати. Інгредієнти для паштету мають охолонути до теплої температури.
  7. Вершкове масло дістати з холодильника і залишити на 15-20 хвилин у теплі, щоб воно розм'якшилося. Теплу печінку пропустити разом зі смаженими овочами через м'ясорубку. Додати розм'якшене вершкове масло і ретельно перемішати. За бажанням можна збити паштет блендером до повної однорідності.
  8. Залишити паштет із яловичої печінки на півгодини в холодильнику. Потім вийняти паштет, зняти з поверхні жирову плівку (якщо вона утворилася) і подавати до столу як закуску. Смачного! 

Цей паштет із яловичої печінки стане чудовою стравою на будь-якому святковому столі або просто для розкішного сніданку. Його насичений смак і ніжна текстура не залишать байдужими справжніх гурманів. Також він є корисним джерелом білка та заліза, що сприяє здоров'ю організму.