Рецепт: Черешневе варення з кісточками

Рецепт: Черешневе варення з кісточками
4.4
(15)
Метод: На плиті
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 2 кг черешні (червоної або білої)
  • 2 кг цукру
  • 400 мл чистої води
  • 10 гр ванільного цукру
  • 1/3 ч.л. лимонної кислоти або 1 ст.л. лимонного соку

Рецепт приготування страви:

  1. Черешню перебрати, видалити плодоніжки, а потім промити. Висипати ягоди на друшляк і дати воді стекти. Тим часом влити в каструлю чисту воду, додати цукор і поставити на невеликий вогонь.
  2. Помішуючи, довести сироп до кипіння і всипати підготовлену черешню. Повторно довести варення до кипіння, проварити протягом 2-3 хвилин і зняти з плити. Накрити каструлю марлею і залишити на 5-6 годин або на ніч до повного охолодження.
  3. Повернути каструлю на вогонь і, помішуючи, довести черешневе варення до кипіння. Паралельно простерилізувати скляні банки будь-яким зручним для вас способом, а кришки прокип'ятити протягом 10 хвилин.
  4. Наприкінці варіння варення (2-3 хвилини) додати ванільний цукор і лимонну кислоту, ретельно перемішати. Розкласти кипляче варення по стерильних банках, одразу ж закатати їх провареними кришками і перевернути догори дном.
  5. Укутати банки з варенням теплим рушником і/або ковдрою, залишити на 5-6 годин до повного охолодження. Зняти ковдру, перевернути банки і прибрати їх на зберігання в темне і прохолодне приміщення. Зберігати варення з черешні з кісточками не більше 1 року.

Цікаві факти:

  • Черешня є чудовим джерелом вітамінів А та С, містить багато антиоксидантів та корисних рослинних сполук, що допомагають підтримувати здоров'я.
  • Кісточки черешні містять амігдалін, який може перетворюватися на ціанід в організмі. Тому, якщо ви хочете додати смаку варенню через кісточки, будьте дуже обережні та не перестарається.
  • Черешневе варення можна використовувати не тільки як десерт або додаток до чаю, але і як покриття для м'ясних страв, особливо якщо додати гірчичний порошок та соєвий соус.
  • Черешні можна вирощувати власноруч у саду або на городі, а коли сезон закінчується, заморожувати або консервувати для подальшого використання в різних стравах.