Оселедець "під шубою" з яблуками
Кухня
Інгредієнти:
- варений буряк – 2 шт.
- оселедець в олії – 250 г
- картопля – 3 шт.
- майонез – 200 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- яйця – 2 шт.
- морква – 2 шт.
- кисло-солодке яблуко – 2 шт.
- петрушка – кілька гілочок
Рецепт приготування:
Готову страву можна викласти як у спеціальну тарілку, так звану "шубницю", або також подати порційно, сформувавши порцію на тарілці за допомогою кулінарного кільця.
- Попередньо відварюємо до готовності буряк і моркву з картоплею.
- Очищаємо тушку оселедця від внутрішностей і шкірки, філе відділяємо від хребта і видаляємо всі крупні та дрібні кісточки.
- Ріжемо очищену рибу маленькими кубиками, викладаємо першим шаром на плоску тарілку або на дно салатниці.
- Від шкірки очищаємо головку цибулі і шаткуємо якомога дрібніше. Маринуємо в окропі з оцтом, меленим перцем та сіллю. Після цього всю рідину зливаємо і викладаємо у салатник поверх оселедця.
- Очищені від шкірки та серцевини яблука натираємо на тертці, викладаємо рівномірним шаром зверху інших інгредієнтів.
- Натираємо очищену від шкірки варену картоплю, розкладаємо наступним шаром і трохи приминаємо руками. Далі йде шар майонезу, після якого трохи солимо страву за смаком.
- За допомогою тертки подрібнюємо відварену і очищену моркву і розподіляємо рівномірним шаром за картоплею.
- Щедро змащуємо вміст посуду майонезом. Завершальним шаром у салаті йде натертий буряк.
- Надаємо готовій страві акуратну форму і на самому кінці промазуємо легким майонезом. Прикрашаємо кількома гілочками петрушки і подаємо до столу.
Перед подачею готову страву бажано помістити в холодильник на деякий час, щоб усі шари добре просочилися.
Цікавий факт:
"Шуба" - це не тільки смачна, але й дуже колоритна страва української кухні. Можливо, її назва походить від абревіатури "Ш.У.Б.А.", що розшифровується як "шовінізму та упадку - бойкот та анафема". Це був політичний лозунг, але з часом страва так полюбилася людям, що вона набула виключно кулінарного значення. Може це правда, а може й ні, хто знає?
Смачного!