Оселедець "під шубою" з яблуками

Оселедець "під шубою" з яблуками
4.8
(9)
Метод: На плиті
Час приготування: 30 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • варений буряк – 2 шт.
  • оселедець в олії – 250 г
  • картопля – 3 шт.
  • майонез – 200 г
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • яйця – 2 шт.
  • морква – 2 шт.
  • кисло-солодке яблуко – 2 шт.
  • петрушка – кілька гілочок

Рецепт приготування:

Готову страву можна викласти як у спеціальну тарілку, так звану "шубницю", або також подати порційно, сформувавши порцію на тарілці за допомогою кулінарного кільця.

  1. Попередньо відварюємо до готовності буряк і моркву з картоплею.
  2. Очищаємо тушку оселедця від внутрішностей і шкірки, філе відділяємо від хребта і видаляємо всі крупні та дрібні кісточки.
  3. Ріжемо очищену рибу маленькими кубиками, викладаємо першим шаром на плоску тарілку або на дно салатниці.
  4. Від шкірки очищаємо головку цибулі і шаткуємо якомога дрібніше. Маринуємо в окропі з оцтом, меленим перцем та сіллю. Після цього всю рідину зливаємо і викладаємо у салатник поверх оселедця.
  5. Очищені від шкірки та серцевини яблука натираємо на тертці, викладаємо рівномірним шаром зверху інших інгредієнтів.
  6. Натираємо очищену від шкірки варену картоплю, розкладаємо наступним шаром і трохи приминаємо руками. Далі йде шар майонезу, після якого трохи солимо страву за смаком.
  7. За допомогою тертки подрібнюємо відварену і очищену моркву і розподіляємо рівномірним шаром за картоплею.
  8. Щедро змащуємо вміст посуду майонезом. Завершальним шаром у салаті йде натертий буряк.
  9. Надаємо готовій страві акуратну форму і на самому кінці промазуємо легким майонезом. Прикрашаємо кількома гілочками петрушки і подаємо до столу.

Перед подачею готову страву бажано помістити в холодильник на деякий час, щоб усі шари добре просочилися.

Цікавий факт:

"Шуба" - це не тільки смачна, але й дуже колоритна страва української кухні. Можливо, її назва походить від абревіатури "Ш.У.Б.А.", що розшифровується як "шовінізму та упадку - бойкот та анафема". Це був політичний лозунг, але з часом страва так полюбилася людям, що вона набула виключно кулінарного значення. Може це правда, а може й ні, хто знає?

Смачного!