Семіфредо: рецепт із фото
Кухня
Інгредієнти:
- 300 гр абрикос (без кісточок), можна замінити вишнею або ягодами
- 250 гр вершкового сиру (бажано Маскарпоне)
- 2 яйця
- 70 гр будь-яких горіхів (бажано кеш'ю)
- 70 гр цукру
- 50 мл вершків 30-35%
- 3 ст.л. цукрової пудри
- 2-3 ст.л. чистої води
- 2 ст.л. лимонного соку
- 1 ст.л. лікеру кавового або ванільного (бажано Амаретто)
- 10 гр ванільного цукру
- 6-7 гр желатину
Рецепт приготування страви:
- Желатин всипати в невелику ємність і залити чистою водою (холодною). Залишити желатин набухати на півгодини. Горіхи очистити, подрібнити і трохи обсмажити на сухій сковороді. Яєчні жовтки відокремити від білків і скласти в миску, білки прибрати поки що в холодильник.
- Абрикоси/вишню перебрати і промити, очистити від кісточок. Скласти фрукти в чашу блендера, всипати 2-2,5 ложки цукрової пудри і влити лимонний сік. Збити фруктову суміш до стану пюре і перекласти в окрему миску.
- Желатинову суміш поставити на водяну баню і, помішуючи, довести до його повного розчинення. Не доводячи до кипіння желатин, зняти посудину з водяної бані та залишити застигати. Теплий желатин з'єднати з фруктовим пюре для семіфредо і ретельно перемішати.
- Миску з жовтками поставити на водяну баню і почати збивати міксером. Через 1-2 хвилини поступово тонкою цівкою всипати цукор. Збивати жовткову масу до утворення пишної світлої маси, тримаючи миску на водяній бані.
- Зняти жовтковий крем із бані та залишити вистигати. Зважені вершки вийняти з холодильника, додати решту цукрової пудри (0,5-1 ст.л.) і збити міксером до стійкої піни.
- Маскарпоне викласти в миску, додати трохи теплий жовтковий крем і збити міксером на низькій швидкості до однорідного кольору. Збільшити швидкість міксера до середньої, влити лікер і змішувати до однорідності.
- До отриманої маси підмішати збиті вершки. Вершкова основа для семіфредо готова. Додати до вершкової маси фруктове пюре і кілька разів перемішати так, щоб маса не стала однорідною, а було чітко видно шари пюре.
- Форму посипати половиною подрібнених горіхів, вилити всю вершкову масу з фруктовими прошарками. Зверху рівномірно посипати горіхами, що залишилися, і накрити форму харчовою плівкою. Домашнє морозиво має настоятися в морозилці не менше 4 годин, краще - 8.
- Приблизно за півгодини-годину до подачі бажано вийняти форму з морозилки і поставити її в холодильник. Завдяки цьому морозиво стане м'якшим і набуде ніжнішої консистенції.
- Вийняти форму з холодильника, обережно перевернути вміст на тарілку. Якщо морозиво не виходить із форми, потрібно на кілька секунд опустити дно разом із бортиками форми в окріп і знову перевернути. Нарізати семіфредо порційними шматочками і подавати до столу як десерт. Смачного!
Цікавий факт: Семіфредо - це італійський десерт, який буквально перекладається як "напівморожене". Назва походить від поєднання слів "семи" (пів) і "freddo" (холодний), що відображає його основну характеристику - легку морожену текстуру. Цей десерт популярний у багатьох країнах і варіюється від класичного рецепта до різноманітних смакових варіацій із фруктами, шоколадом, горіхами та іншими добавками.