Джем з аґрусу на зиму: простий рецепт на зиму
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг аґрусу
- 1 кг цукру
- 200 мл чистої води
- 50 мл апельсинового соку (можна замінити лимонним)
Рецепт приготування страви:
- При приготуванні джему потрібно використовувати незрілі ягоди - близько 1/3 від усієї кількості ягід. Аґрус промити, очистити від листя і плодоніжок.
- У великій каструлі закип'ятити приблизно 0,5 л води, всипати туди весь аґрус і довести до кипіння на сильному вогні. Варити ягоди кілька хвилин (до м'якості), а потім злити воду в окрему ємність.
- Подрібнити ягоди за допомогою картоплем'ялки або пропустити через м'ясорубку (можна збити в блендері, бажано з пластиковими насадками). Протерти ягідне пюре через сито з великим отвором і перелити його в каструлю.
- Додати до ягідного пюре цукор, влити приготований раніше відвар (приблизно 200 мл), сік і поставити все на вогонь. Помішуючи, довести джем до кипіння на сильному вогні.
- Після закипання зменшити вогонь так, щоб маса потроху кипіла, періодично її помішувати дерев'яною або пластиковою ложкою. Варити джем із аґрусу до готовності. Готовність перевіряється так: якщо слідом за ложкою тягнеться нитка джему - отже, він готовий, а якщо він капає з ложки - отже, ще не готовий.
- Банки простерилізувати на пару, в духовці або в мікрохвильовці. Кришки для консервації прокип'ятити протягом 10 хвилин. Розкласти гарячий джем по чистих і сухих банках, закатати ще гарячими кришками і перевернути догори дном.
- Укутати банки ковдрою і залишити на 8-10 годин. Зняти ковдру, перевернути банки догори дном і відправити на зберігання в холодильник або інше прохолодне місце до решти заготовок на зиму. Подавати джем можна до чаю, круасанів, випічки або використовувати в приготуванні пирогів і десертів. Смачного!
Джем з аґрусу має приємний освіжаючий смак та насичений аромат. Він додасть вишуканості будь-якій випічці, десертам і стравам. Крім того, аґрус багатий на вітаміни та мінерали, що робить цей джем корисним для здоров'я. Зберігайте його в холодильнику, щоб насолоджуватися його смаком протягом всієї зими.