Кавовий лікер у домашніх умовах
Кухня
Інгредієнти:
- 120 мл спирту
- 120 г цукру
- 120 мл води
- 40 г меленої кави
- 1 лимон
- половина стручка ванілі
Рецепт приготування:
- Лимон ретельно миємо під проточною водою і обережно знімаємо з нього цедру, стараючись не захоплювати білу "кірку".
- Ваніль розрізаємо навпіл і виймаємо насіння.
- Мелену каву пересипаємо у високий глечик (бажано з вузьким носиком), додаємо до неї цедру, спеції і заливаємо все спиртом. Перемішуємо декілька разів ложкою.
- У чисту та обов'язково суху пляшку уважно та обережно переливаємо майбутній лікер. Ховаємо його на сім днів у темне і прохолодне місце. Щодня (можна в один і той же час) струшуємо вміст, щоб воно не застоювалося.
- Після вказаного часу витягуємо пляшку та варимо солодкий сироп. Для цього в великій каструлі з'єднуємо цукор з водою і, при постійному помішуванні, доводимо його до кипіння. Через 5 хвилин знімаємо склад з вогню і чекаємо, поки він повністю охолоне.
- Заливаємо сироп у пляшку, все перемішуємо та знову ховаємо в темне місце на тиждень.
- Після цього проціджуємо кавовий лікер через марлю, переливаємо його в іншу чисту пляшку та зберігаємо у коморі рівно два місяці.
Додаткові поради та варіації:
- Якщо бажаєте менш солодкий лікер, можна використовувати трохи менше цукру.
- Не шукайте заміну стручковій ванілі, вона надає напою унікальний аромат та присмак.
- Для гурманів: спробуйте додати щіпку кориці або кардамону для більш складного аромату.
- Подавайте лікер охолодженим та насолоджуйтесь його багатогранним смаком у колі друзів або на самоті з книгою.