Мультиварка чи скороварка: що краще обрати для своєї кухні?

Мультиварка чи скороварка: що краще обрати для своєї кухні?

Мультиварка та скороварка – два прилади з одним спільним предком, звичайним казаном. Але можливості в них різні: мультиварка може замінити собою декілька кухонних помічниць і практично без участі людини впоратися з обідом, а скороварка – пришвидшити приготування їжі у 2-3 рази. 

Пропонуємо розібратися, чим скороварка відрізняється від мультиварки, а також чи можна поєднати переваги обох агрегатів в одному.

Загальне уявлення про скороварку і мультиварку

Скороварка – це міні-автоклав для домашнього використання. Являє собою ємність з кришкою, що герметично закривається та клапаном для регулювання тиску. Принцип роботи простий: при закипанні рідини всередині скороварки пар залишається всередині, оскільки кришка закрита герметично. Через це тиск зростає, а час приготування їжі зменшується. До прикладу, соковитий кістковий бульйон виходить за півгодини, картопляні клубні відварюються до готовності за 7 хвилин, а жорстке м'ясо буквально за 20 хвилин перетвориться на ніжний делікатес.  Купити посуд, зокрема скороварку ви можете в інтернет-магазині Makitra.

Мультиварка – це кухонний гаджет з чашею-каструлею та електронною «начинкою». Залежно від бренду та цінової категорії прилад має певний набір програм, які дозволяють відварювати, тушкувати, запікати, смажити, варити на пару. Мультиварка і кашу дітям зварить, і йогуртом натуральним побалує, і шарлотку приготує.

Скороварка і мультиварка: основні відмінності

Щоб правильно обрати помічницю на кухню, потрібно не лише в основних функціях розбиратися, а й розуміти специфіку пристрою.  

Розмір

Скороварка займає багато місця, тому з розміщенням на маленькій кухні можуть виникнути проблеми. Мультиварка в цьому плані менша, її можна поставити на стіл, на полицю чи навіть на підвіконня.

Функціональність

Скороварка вміє лише тушкувати та варити, але робить це дуже швидко. У мультиварки функцій багато, але не всі з них однаково затребувані. До прикладу, зварити макарони на звичайній плиті набагато швидше, ніж у мультиварці. Зате молочну кашу чи рис у мульти-каструлі приготувати набагато зручніше.

Час приготування

Очевидно, що скороварка за цією ознакою – абсолютний лідер. У мультиварці приготування займає більше часу через низьку температуру (навіть на режимі «Смаження» чи «Випічка» нагрів не вище 160°С).  

Специфіка приготування

У скороварці страви готуються без олії та жиру. Самі продукти зберігають колір (оскільки під кришку не надходить кисень, тобто інгредієнти не окислюються) і соковитість. У мультиварці продукти томляться при невисокій температурі, тому всередині зберігається більше вітамінів і корисних мікроелементів. Страви виходять з особливим насиченим смаком і ароматом. Жир і олія потрібні, але в невеликій кількості – лише для змащування форми.  

Безпека  

Під час роботи скороварки час від часу потрібно спускати надлишок тиску – в цей момент можна обпектися струменем пари. У випадку з мультиваркою все відбувається так само, як із звичайною каструлею – пар виходить при відкриванні кришки. Сам корпус приладу в процесі роботи практично не нагрівається. До того ж, все управління можна заблокувати від випадкового натискання (захист від дітей).  

Відкривання кришки  

Уявіть ситуацію: ви заклали продукти, запустили приготування, але тут згадали, що забули додати якийсь інгредієнт, посолити і пр. У випадку зі скороваркою доведеться змиритися – відкрити кришку в процесі приготування не вийде. З мультиваркою такої проблеми немає – можна відкривати, додавати, перемішувати.  

Електроживлення

Механічні соковарки не потребують підключення до мережі – чудо-каструлю достатньо поставити на плиту, як і її звичайну «родичку». Мультиварка без електрики працювати не буде, але зате її можна взяти з собою на дачу, де немає газу.  

Програмування, таймер і відкладений старт  

У звичайній скороварці цих функцій немає: за процесом приготування повністю стежить людина. Мультиварка в цьому плані зручніша, оскільки:

  • програма сама стежить за температурою та часом;  
  • функція «відкладений старт» дозволяє запустити програму у потрібний час, наприклад, можна з вечора покласти продукти в чашу і отримати гарячий сніданок до моменту пробудження;
  • функція «мультиповар» дає можливість самостійно встановлювати температуру та час нагріву, підбираючи їх під конкретний рецепт.

Які страви готують у скороварці та мультиварці

Скороварка підходить для страв, що потребують тривалої теплової обробки. Наприклад, вона чудово впорається з приготуванням:

  • квасолі, нуту, гороху та інших бобових – їх не потрібно буде замочувати заздалегідь;  
  • м'яса та птиці;
  • яловичого язика;
  • кісткового бульйону;
  • холодцю;
  • тушонки;
  • плову, ризотто;
  • овочевого рагу.

Варіанти використання мультиварки залежать від функціоналу конкретного приладу. Найчастіше зустрічаються такі програми:

  • крупа (можуть бути й окремі опції для гречки, рису);  
  • молочна каша – на такому режимі молоко точно не втече;
  • варіння (варіанти опцій: суп, паста);
  • смаження – підходить для обсмажування овочів, грибів і невеликих шматків м'яса, птиці; 
  • тушкування;
  • варіння на пару;
  • запікання;
  • випічка;
  • підігрів – збереже їжу теплою до вашого приходу;
  • консервація (варіанти опції: джем, варення).

Іноді є особливі режими з невеликим підігрівом, які допоможуть закваситися йогуртам чи підійти тісту.

Два в одному: мультиварка-скороварка

Не знаєте, що обрати? Дамо пораду: придивіться до універсального приладу, який поєднує в собі переваги обох гаджетів:

  • безліч автоматичних програм приготування для різних страв;
  • відкладений старт і захист від дітей;  
  • можливість готувати при відкритій кришці (на окремих програмах);
  • функції скороварки – в цьому випадку під кришкою утворюється підвищений тиск.

Виявляється, що різниця між мультиваркою і мультиваркою-скороваркою – в наявності ще однієї опції, яка прискорює приготування їжі. Можливо, когось збентежить довгий набір потрібного тиску – але це особливість усіх скороварок, оскільки для роботи їм потрібно довести продукт до кипіння і утворення достатньої кількості пари.  

Висновки

Механічна скороварка, мультиварка та електрична скороварка з функціями мультиварки – все це корисні гаджети для сучасної господині. Вони здатні полегшити приготування їжі, звільнити час для інших справ.  

Якщо вам важлива автоматизація, при якій достатньо завантажити продукти в чашу і натиснути кнопку, то ваш вибір – мультиварка. Її зручно брати на дачу, де немає повноцінної плити чи духовки. До того ж, мультиварка виручить на невеликій кухні, оскільки здатна замінити собою плиту, духову шафу, йогуртницю, фритюрницю, рисоварку та інші кухонні прилади.

Якщо потрібна швидкість приготування, придивіться до скороварки. Вона прискорить приготування найбільш «довгих» страв, заощадить десятки хвилин і дозволить приготувати їжу відразу у великому обсязі.  

Універсальний варіант 2 в 1 варто придбати, якщо у вас достатньо місця на кухні, велика сім'я або ви просто запеклий фанат кулінарії. Такий прилад впорається з будь-яким завданням, самостійно зварить кашу дітям на сніданок і приготує відмінний холодець.