Вареники з картоплею та сиром

Вареники з картоплею та сиром
4.6
(13)
Метод: На плиті
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Для тіста:

  • близько 400-500 г борошна
  • 200-220 мл льодяної води
  • 1 яйце
  • 2 ст.л. рослинної олії

Для начинки:

  • 0,5 кг картоплі
  • 0,5 кг сиру
  • 2 яйця
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Розбити яйце (взяте з холодильника) та збити його виделкою, додати трохи солі, налити олію та додати воду, після чого ретельно перемішати.
  2. Поступово додавати борошно ложкою.
  3. Повільно вводити залишок борошна та замішувати тісто руками.
  4. Після того, як тісто забере всю необхідну кількість борошна (важливо не перестаратися, щоб тісто залишалося гладким та м'яким), вимішувати його на столі не менше 5 хвилин.
  5. Покрити тісто харчовою плівкою або мискою і залишити його в такому стані на час приготування картопляно-сирної начинки.
  6. Почистити картоплю, нарізати її на кубики та покласти у киплячу, несолону воду. Варити приблизно 20-30 хвилин до м'якості при слабкому кипінні, після чого злити практично всю воду.
  7. Розім'яти варену картоплю в пюре. Сир відділити від зайвої рідини через сито або прокрутити через м'ясорубку.
  8. Об'єднати в одній каструлі картопляне пюре з сиром, сирими яйцями та добре все перемішати. Додати сіль та перець за смаком.
  9. Розкатати готове тісто на столі, посипаному борошном, вирізати з тіста кола за допомогою склянки або формочки з діаметром 7-8 см. В центр кожного кола покласти 1-1,5 ч.л. начинки, з'єднати краї тіста над начинкою та добре заплющити пальцями.
  10. На цьому етапі вироби можна перенести на обробну дошку, посипану борошном та помістити в морозильну камеру для подальшого використання.
  11. Приготовлені вареники перекласти на дошку, посипану борошном, довести до кипіння велику кількість води в каструлі. Додати трохи солі та викласти у каструлю вареники з картоплею та сиром. Варити їх, постійно помішуючи, до закипання, а потім ще 3-5 хвилин до готовності при слабкому кипінні води.
  12. Перекласти гарячі вареники з картоплею та сиром на тарілку та подавати до столу з вершковим маслом або сметаною. Смачного!

Тепер, коли маємо цей чудовий рецепт, ось деякі цікаві факти про вареники:

  • Походження вареників: Вареники вважаються однією з найпопулярніших страв української кухні. Історично вони були відомі ще з давньоруських часів.
  • Різноманітність начинок: Однією з переваг цієї страви є можливість використовувати різні начинки, такі як м'ясо, гриби, ягоди або сир.
  • Вареники світового рівня: Українські вареники завоювали світову славу і є популярною стравою в ресторанах по всьому світу.
  • Свято вареників: Україна святкує День вареників щороку 14 липня, коли різноманітні регіони представляють свої унікальні версії цієї страви.

Отже, насолоджуйтеся приготуванням цих смачних вареників та поділіться ними з друзями та родиною, відчуваючи аутентичний смак української кухні.

 

Дивіться також: