Біляші на кефірі

Біляші на кефірі
5.0
(6)
Метод: На плиті
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто на кефірі:

  • 0,5 л кефіру
  • близько 400 г борошна
  • 200 г сметани
  • 1 ст.л. цукру
  • 10 г розпушувача
  • ½ ч.л. солі

Начинка для біляшів:

  • 3 цибулини
  • 200 г яловичини
  • 100 г свинини
  • сіль, перець, спеції за смаком

Рецепт приготування:

  1. Кефір та сметану необхідно заздалегідь витягнути з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. М'ясо нарізати на невеликі шматочки, пропустити через м'ясорубку великими отворами, разом з очищеною цибулею.
  2. Посолити, поперчити, додати до начинки спеції за смаком, влити близько 50 мл води або молока і перемішати. Накрити кришкою та залишити на час приготування тіста.
  3. Сметану змішати з розпушувачем, сіллю, цукром і приблизно 150 г борошна, яке просіяти через сито. Поступово вливати кефір до одержання густої суміші, постійно помішуючи. Додати залишок борошна, просіюючи його через сито (тісто повинно бути дуже м'яким і трохи прилипати до рук).
  4. Залишити тісто в теплі під кришкою на півгодини. Після вказаного часу згорнути тісто в жгут, нарізати його на шматочки товщиною приблизно 2-3 см і злегка розкатати кожний шматочок в корж діаметром 5-7 см.
  5. У центр кожного коржу покласти по 2 ч.л. м'ясної начинки. Звести краї тіста над начинкою та затиснути (за бажанням можна залишити верхній отвір для виходу пару, як на фото).
  6. У глибокій сковороді розігріти близько 250-300 мл рослинного масла до потріскуючого стану. Опустити одразу кілька біляшів у кипляче масло (отвором або швом догори) і зменшити вогонь до помірного.
  7. Смажити біляші до рум'яної скоринки та готовності начинки на невеликому вогні. Перекласти готові вироби на тарілку, попередньо покриту паперовими рушниками або серветками, щоб вони прибрали зайвий жир.
  8. Подавати біляші на кефірі до столу теплими. Смачного!

Зацікавившись біляшами, варто згадати, що це традиційна страва багатьох країн світу. Вони мають різні назви та рецепти, але спільним елементом є пухке тісто з начинкою всередині. Біляші можна приготувати з різними начинками - від м'ясних до овочевих або сирних. Вони ідеально підходять як для сніданку, так і для перекусу під час дружнього сімейного застілля. Спробуйте цей рецепт і насолоджуйтесь смаком справжніх домашніх біляшів!