Біляші на кефірі
Кухня
Інгредієнти:
Тісто на кефірі:
- 0,5 л кефіру
- близько 400 г борошна
- 200 г сметани
- 1 ст.л. цукру
- 10 г розпушувача
- ½ ч.л. солі
Начинка для біляшів:
- 3 цибулини
- 200 г яловичини
- 100 г свинини
- сіль, перець, спеції за смаком
Рецепт приготування:
- Кефір та сметану необхідно заздалегідь витягнути з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. М'ясо нарізати на невеликі шматочки, пропустити через м'ясорубку великими отворами, разом з очищеною цибулею.
- Посолити, поперчити, додати до начинки спеції за смаком, влити близько 50 мл води або молока і перемішати. Накрити кришкою та залишити на час приготування тіста.
- Сметану змішати з розпушувачем, сіллю, цукром і приблизно 150 г борошна, яке просіяти через сито. Поступово вливати кефір до одержання густої суміші, постійно помішуючи. Додати залишок борошна, просіюючи його через сито (тісто повинно бути дуже м'яким і трохи прилипати до рук).
- Залишити тісто в теплі під кришкою на півгодини. Після вказаного часу згорнути тісто в жгут, нарізати його на шматочки товщиною приблизно 2-3 см і злегка розкатати кожний шматочок в корж діаметром 5-7 см.
- У центр кожного коржу покласти по 2 ч.л. м'ясної начинки. Звести краї тіста над начинкою та затиснути (за бажанням можна залишити верхній отвір для виходу пару, як на фото).
- У глибокій сковороді розігріти близько 250-300 мл рослинного масла до потріскуючого стану. Опустити одразу кілька біляшів у кипляче масло (отвором або швом догори) і зменшити вогонь до помірного.
- Смажити біляші до рум'яної скоринки та готовності начинки на невеликому вогні. Перекласти готові вироби на тарілку, попередньо покриту паперовими рушниками або серветками, щоб вони прибрали зайвий жир.
- Подавати біляші на кефірі до столу теплими. Смачного!
Зацікавившись біляшами, варто згадати, що це традиційна страва багатьох країн світу. Вони мають різні назви та рецепти, але спільним елементом є пухке тісто з начинкою всередині. Біляші можна приготувати з різними начинками - від м'ясних до овочевих або сирних. Вони ідеально підходять як для сніданку, так і для перекусу під час дружнього сімейного застілля. Спробуйте цей рецепт і насолоджуйтесь смаком справжніх домашніх біляшів!